DÜNYA
Almanya?ya dönen Meşale Tolu: Sevinemiyorum
Yurtdışı yasağı kaldırılmasının ardından Almanya'ya giden ve havaalanında basın toplantısı düzenleyen ETHA muhabiri Meşale Tolu, "Yüzlerce muhalif hâlâ cezaevinde. Bu nedenle buraya gelebildiğime çok sevinemiyorum" dedi.
Yurtdışı yasağı kaldırılmasının ardından bugün Almanya'nın Stuttgart kentine giden ETHA muhabiri Meşale Tolu, havalimanında basın toplantısı düzenledi.
CUMARTESİ ANNELERİ'NE SALDIRI KINANDI
Meşale Tolu İnisiyatifi ve Tolu ailesi adına söz alan Baki Selçuk, "Türkiye'de basına yönelik yaklaşım dün Cumartesi Anneleri'nin 700. haftasında basına yönelik tavırla görebiliriz" dedi. Selçuk, basın açıklamasına gelen basın mensuplarına Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın resmini gösterdi ve "80 yaşında Emine anneye gösterilen tavır" bu ülkede insanlara bir devletin nasıl yaklaştığının göstergesi olduğunu belirtti.
'TÜRKİYE'DE ÇOK SAYIDA KİŞİ HAKSIZ BİR ŞEKİLDE TUTSAK'
Tutuklanmasından sonra yaşananları basına anlatan Meşale Tolu, "Buraya geldiğime çok sevinemiyorum. Ben şu an buradayım ama Türkiye'de yüzlerce gazeteci, insan hakları savunucusu ve 70 bin öğrenci tutsak. Ben buraya geldim ama Türkiye'de halen çok sayıda kişi haksız yere tutsak. Onun için mutlu olamıyorum. Hapishanelerde özgürlüğü alınan birçok insan halen var. Başkanlık sistemin devreye girmesinden sonra bu durum daha vahimleşti. Almanya'ya dönüşümden sonra bu insanlar için mücadele vereceğim" dedi.
'HER DURUŞMAYA KATILMAK İSTİYORUM'
"Yurtdışı yasağınız neden şimdi kalktı?" şeklindeki soruya Tolu, "Türkiye'nin Almanya ile ilişkilerini düzeltmeye dönük bir adım olabilir. Bu konuda yeterince bilgiye sahip değilim" diye yanıt verdi. Kendisini nasıl hissettiği sorusuna ise "17 ay sonra Almanya'ya oğlumla geri döndüm, ancak eşim halen Türkiye'de. Gazeteci olarak çalışmama devam edeceğim ve bana karşı devam eden davalara katılacağım" diyen Tolu, "Çünkü haklı olduğumu düşünüyorum. Belki her davaya gitmek naif bir yaklaşımdır, çünkü bu Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu gibi anlaşılabilir, ancak ben haklı olduğumu göstermek için avukatıma danışarak tüm duruşmalara katılmak istiyorum" diye belirtti.
'ALMANYA'DA İŞİME DEVAM EDECEĞİM'
Tutuklanmasının nedeninin ETHA'da çalışmasından mı kaynaklandığı şeklindeki soruya Tolu, "Tutuklanmak hangi gazetede ve basın organında çalışmakla ilişkili değil, asıl mesele iktidara karşı eleştirel yazmaktır" cevabını verdi. Çıktıktan sonra yazılar yazdığını söyleyen Tolu, "Şimdi Almanya'da işime devam edeceğim" diye konuştu.
'DOĞRU BİLGİLER HALKA ULAŞTIRILMIYOR'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Avrupa'da göçmenlerin neden bu kadar oy verdiğini sorusuna ise Tolu, Cumartesi annelerinin 700. hafta eylemini örnek vererek "Maalesef birçok insan bu saldırılardan haberi olmuyor. AKP'ye oy verenleri suçlamamak lazım. Bu insanlara doğru bilgilerin ulaşmasını engel olanlar asıl sorumlulardır" diye vurguladı.
"Siyasi bir kişi olarak tanınmış oldunuz, bu olanağı nasıl kullanacaksınız" sorusuna yanıt veren ETHA muhabiri Meşale Tolu, "Aslında ben sizin gibi haber yapıyordum, şimdi de basına demeç veriyorum, bu tuhaf bir durum. Ben halen tutsak olan insanların durumuna dikkat etmeye tabi ki devam edeceğim. Benim arkadaşlarımın benim durumuma dikkat çekmesi bana güç verdi, şimdi ben başka insanlara güç vermek istiyorum" diye konuştu.
ETHA MUHABİRİ ADİL DEMİRCİ DURUŞMASINA ÇAĞRI
"Almanya'da her Cuma günü yapılan Meşale Tolu ile dayanışma eylemleri devam edecek mi?" sorusuna Baki Selçuk, "Bu eylemlerin aynı şekilde devam edilmeyeceğini ancak farklı türlü eylemler olacağını" söyledi. Baki Selçuk, basın toplantısının sonunda 20 Kasım günü davası görülecek ETHA muhabiri Adil Demirci şahsında Türkiye'deki tüm tutuklu gazeteciler için duyarlılıklarının devam edeceğini ifade etti.