17 Mayıs 2024 Cuma

Alevi derneklerinden ortak basın açıklaması: Alevi toplumundan özür dilenmelidir

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in cenaze töreni sırasında polisin Gazi Cemevi'ne saldırmasına ilişkin ortak açıklama yapan Alevi dernekleri, "Bu Hakk'a göçmüş bir cana, ailesine ve en nihayetinde Alevi toplumuna saygısızlıktır, ayıptır, günahtır, zulümdür. Yaşananlar nedeni ile Alevi toplumundan özür dilenmelidir" dedi.

Aralarında Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pirsultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri ve Alevi Kültür Dernekleri'nin yer aldığı Alevi kurumları, 323 gün ölüm orucu direnişi yapan ve eylemini sonlandırdıktan iki gün sonra hayatını kaybeden İbrahim Gökçek'in uğurlaması sırasında Gazi Cemevi'ne yapılan saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Derneklerin ortak açıklamasında, Gazi Cemevi'ne yapılan saldırı yeniden aktarıldı. "Hakk'a yürüyen, Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in, İstanbul Gazi Cemevi'nden uğurlanması esnasında yaşananlar; Alevi toplumunu derinden yaralamıştır" denildi.

Cenaze törenine tahammülsüzlüğün izahı olamayacağı kaydedilen açıklamada, "Bu Hakk'a göçmüş bir cana, ailesine ve en nihayetinde Alevi toplumuna saygısızlıktır, ayıptır, günahtır, zulümdür" ifadeleri yer aldı.

Cemevlerinin milyonlarca Alevi'nin ibadethanesi olduğu kaydedilen açıkama şöyle devam etti:

"Alevilerin tüm mekânları gibi, cemevleri de tüm mihmanlara; mihman olup gelenlere açıktır. 72 millete bir nazardan bakan bizler; kem gözlere, kem gönüllere perde; iyiliğe, barışa, sevgiye sofra olmasını biliriz. Cemevlerimiz adalet arayan, hak ve hukuk diyen; gönlünü açan, sevgiyi, barışı, insanlığı paylaşan herkesin sığınacağı kutsal bir mekândır. Tıpkı, başka inançların mabedi olan Sinagog, Kilise, Cami gibi… Ve bizim için, asla vazgeçilmezdir. Aleviler, kendi mabetlerine olduğu gibi tüm mabetlere de saygılıdır. Bir ibadethaneye, (hangi inancın ibadethanesi olursa olsun) saldırılmayacağını bilir, yapılan bir saldırıyı da asla kabul etmez.

Diğer yandan; bizim nazarımızda, cemevine yapılan saldırı; polis tarafından basılması, Alevilerin inancının hiçe sayılması; Alevilere yönelik, devletin politik bir tutumu ve gözdağı vermesidir. Bunu yapmaya çalışanlar bilmeli ki; dün bu politikalar bizi yıldırmadı, bugün de yolumuzdan vaz geçecek değiliz.

Alevilerin dişi, tırnağı emeği, inancı ile yapılmış cemevlerimize saygısızlığı kabul etmiyoruz. Alevi toplumu olarak; ifade özgürlüğümüze, yaşama biçimimize, inancımıza, kültürümüze, kimliğimize yapılan; ırkçı, mezhepçi saldırılara; nefret, kin ve sevgisizlik etrafında örgütlenmiş bir politikaya asla boyun eğmeyeceğiz. Aleviler dün olduğu gibi, bugünde eşit özgür bir yaşamı kurmaya; inancını kimliğini yaşatmaya; mazlumun yanında, zalim karşısında olmaya; bir olmaya, iri olmaya diri olmaya devam edecektir. Yaşananlar nedeni ile Alevi toplumundan özür dilenmelidir."