4 Aralık 2024 Çarşamba

AKP'nin 'Çılgın Proje'si: Konyaaltı sahili halktan koparılıyor

Antalya'nın Konyaaltı ilçesine yapılması planlanan Boğaçayı Projesi nedeniyle Konyaaltı Sahili yok olacak. Yani sahil halktan koparılmış olacak.
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinin 3 yıldır gündeminden düşmeyen konu "Boğaçayı Projesi". Çünkü AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Mederes Türel tarafından "Çılgın Proje" olarak adlandırılan projenin ilk etabı başladı. Denizi nehir yatağından 750 metre içeriye alarak kanal oluşturmayı amaçlayan projenin kentin içme suyunun bir bölümünü karşılayan su kaynaklarının koruma bölgesinde uygulandığı ortaya çıktı.
 
Evrensel'e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, iyi kalitedeki Boğaçayı kuyularından Antalya'ya halen saniyede 420 litre içme suyu verildiğini belirtti. Deniz suyunun tatlı suya göre daha yoğun olduğunu söyleyen Keleş, "Bu farktan dolayı deniz suyu tatlı suyu itecek. Dolayısıyla o bölgedeki tatlı suyun yerini tuzlu su almaya başlayacak. Tuzlu su ilk önce bu içme suyu kuyularının olduğu bölgeye yönelecek. Dolayısıyla biz bu kuyuları en kısa süre içerisinde kaybedeceğiz. 1975 yılındaki uydu görüntüleriyle günümüzün uydu görüntülerini karşılaştırdığımızda, Boğaçayı'nın denize ulaştığı alanın batı tarafından yaklaşık 50 metre, doğu tarafında ise 85 metrelik bir kıyı kaybı olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi Boğaçayı Projesi yapıldığında dere yatağından hiç malzeme gelmeyecek ve Konyaaltı Sahili yok olacak. Bu anlamıyla da sahil halktan koparılmış olacak. Belki halk denizi görecek ama denize girebileceği bir kumsalı kalmayacak" diye konuştu.
 
'BU PROJE YASALARA KARŞI AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEK ANLAMINA GELİYOR'
 
Boğaçayı Projesi'nin uygulanacağı alanın aynı zamanda yer altı suyu koruma alanı olduğunu hatırlatan Keleş, şöyle konuştu: "2009 yılında DSİ 13. Bölge Müdürlüğü Antalya'nın yer altı ve yüzeydeki su kaynaklarıyla ilgili koruma alanlarını belirledi. Bu kararlar daha sonra Bakanlar Kurulu Kararıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Boğaçayı Kuyularının olduğu bölge 'mutlak koruma alanı' olarak ayrıldı. Mutlak koruma alanında su yapıları dışında hiç bir yapı yapılamaz. Bunun dışındaki '1. derece koruma alanı'nda da sınırlı ölçüde yapılaşma izni var. Örneğin bu alandan bir otoyol geçiremezsiniz. Boğaçayı Projesi gibi projeleri uygulayamazsınız. Resmi Gazete'de yayımlanan bir koruma alanı burası. Bana göre burada böyle bir proje uygulanması yasalara karşı açıkça suç işlemek anlamına geliyor."
 
'MAKRO PROJELERİN DİLLENDİRİLDİĞİ YERLERDE ARAZİLER TOPLANIYOR'
 
Boğaçayı Projesi'nin emlak rantı yaratacağı iddiaları da söz konusu. Bu konuya ilişkin konuşan Keleş, "Projeyle belirli bir kesime rant sağlanacak. Bu konuda tapu kayıtlarını incelemiş değiliz ama aldığımız duyumlar, bölgedeki arazilerin belirli çevrelerin elinde toplandığı yönünde. Aslında bu durum sadece Boğaçayı ile ilgili değil, çevre yolu, şehir hastanesi, demir yolu güzergahı gibi Antalya'da makro projelerin dillendirildiği yerlerde arazilerin toplandığı biliniyor. Bunu halk da dillendiriyor" dedi.
 
'BAKANLIKTAN ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU'
 
Projenin detayına bakıldığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projeye "ÇED Gerekli Değildir" kararı verdiği görülüyor. Halktan gizlenen projenin ayrıntıları ihaleden sonra ortaya çıktı. Denizin 750 metre içeriye sokulduğu ihale dosyası incelendikten sonra görüldü. Projede deniz içeriye sokulmayacak ve yat limanı yapılmayacaktı.