9 Mayıs 2024 Perşembe

AKP 14 yıl önce 'Taksim 1 Mayıs alanıdır' demişti

Yıl 2010. Günlerden 1 Mayıs. Yıllara yayılan Taksim kararlılığı ve 2009 yılında kitlesel ve militan bir şekilde polis şiddetine direnişin sonucu Taksim Meydanı özgürleştirildi. Bundan tam bir yıl sonra AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Tarlabaşı civarına bir pankart asıldı. Bu pankart direnişin, kararlılığın, militanlığın, birleşik mücadelenin sermaye sınıfı ve onların temsilcilerine nasıl geri adım attırdığını gösteriyor.

İşçi ve emekçilerin, mücadeleci sendikaların, devrimcilerin uzun yıllara yayılan Taksim direnişi ve 2009 yılında bu güçlerle birlikte DİSK, KESK ve Türk-İş'e bağlı sendikalar, TMMOB, TTB'nin de katılımıyla yasağa ve polis şiddetine karşı sergilenen militan ve kitlesel direniş sonucu Taksim Meydanı özgürleştirildi. Direnilerek kazanılan Taksim Meydanını 2010 yılı 1 Mayıs'ında onbinler doldurdu.

Bu görkemli buluşma 2011 ve 2012 yıllarında da devam etti.

Gezi Ayaklanmasının yaşandığı 2013 yılında tekrar Taksim yasağı başladı. Dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun açıklamasıyla, Taksim'deki inşaat alanı yasağın bahanesi yapıldı. İşçi ve kamu emekçisi konfederasyonları, meslek örgütleri, mücadeleci sendikalar, devrimciler, işçi ve emekçiler bu yasağı da tanımadı. 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını açıklayarak Taksim'de buluşma çağrısı yaptı. Polis saldırısı yaşandı ve onlarca kişi yaralandı, gözaltına alındı.

Sonraki yıllarda sendika bürokratlarının Taksim iradesi kırıldı. 1 Mayıs için yeni alan arayışları başladı. 2014'te Kadıköy'de kutlandı, 2015'te bir kez daha Taksim çağrısı ve çarpışması yaşandı. Sonraki yıllarda önce Bakırköy, ardından Maltepe Meydanı 1 Mayıs kutlamalarının mekanı oldu.

Ancak devrimcilerin, mücadeleci işçi ve sendikaların, kadınların, gençlerin Taksim iradesi hiçbir zaman kırılamadı. Kimi zaman daha sınırlı sayıda güçlerle, kimi zaman daha birleşik güçlerle Taksim kararlılığı ve iradesi devam etti.

2009 yılında militan ve kararlı bir direnişle Taksim Meydanını özgürleştiren işçi ve emekçiler, devrimciler, mücadeleci sendikalar, sermaye sınıfına ve onun temsilcisi AKP hükümetine geri adım attırdı.

"Artık 1 Mayıs hem bayram hem Taksim'de. Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun" yazılı AKP İstanbul İl Başkanlığı imzalı bu pankart, 1 Mayıs 2010 tarihinde Tarlabaşı civarında ajansımız emekçileri tarafından çekildi.

14 yıl önce 1 Mayıs'ı "Emek ve Dayanışma Günü" diye tarif etmek, Taksim'in 1 Mayıs Meydanı olduğunu kabul etmek zorunda kalan AKP ile bugün Taksim'i yasaklayan AKP aynı AKP.

O gün, bu pankartı astıran irade, kararlılık, militanlık, bu yıl bir kez daha Taksim Meydanı 1 Mayıs alanıdır iradesini sergileyenler tarafından örgütlenmeye çalışılıyor.