17 Mayıs 2024 Cuma

Adana ÇHD'den Pakistanlı avukatlara destek

ÇHD Adana Şubesi, 24 Ocak Tehlikedeki Avukat Günü dolayısıyla Pakistan’da avukatların yaşadıklarına dikkat çekti. Pakistanlı avukatların saldırı korkusu olmadan mesleklerini yapabilmelerinin koşullarının sağlanması için çağrı yapıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde, Pakistanlı meslektaşlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekti. 

Adana Adliyesi Taş Bina önünde yapılan eylemde, "Pakistan'da 77 avukat katledildi, biliyor musunuz? 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü" yazılı pankart ve "Bir yerde değil, her yerdeyiz" ve "Devrimci avukatlara özgürlük" dövizleri taşındı.

Açıklama yapan Avukat Ümit Üstündağ, Ahmet Albaylardan, Uğur Mumcu'ya, Medet Serhatlardan, Fuat Erdoğan'a ve Tahir Elçi'ye kadar Türkiye'de çok sayıda avukatın katledildiğini söyledi. Kaya, "Bugün bir yandan kendi kayıplarımızı anarken, diğer yandan Pakistanlı meslektaşlarımızla da en derin dayanışma duygularımızı paylaşmak istiyoruz" dedi.

Pakistan’da avukatların gözaltına işkence, soruşturma ve yargılama tacizleri, barolardan ihraç tehditleriyle yaşadığını belirtti, bu baskı ve saldırıların adeta olağanlaştırıldığını söyledi.

'İŞKECE VE BASKI OLAĞANLAŞTIRILMIŞ'
"Avukatlara yönelik saldırıların failleri arasında El-Kaide, İŞİD, Taliban gibi örgütler, polis ve başka karanlık odaklar bulunmaktadır" diyen Üstündağ, 8 Ağustos 2016'da Belucistan Eyalet Barosu Başkanının katledilmesinin ardından, binlerce avukatın katılımı ile yapılan cenaze törenine bombalı saldırı düzenlendiğini ve 56 avukatın katledildiğini söyledi.

Avukatların dini inançlarından dolayı da öldürüldüğünü hatırlatan Üstündağ, avukatların müvekkillerinin suçları ile özleştirildiğini, bu nedenle de saldırıya uğradıklarını ifade etti. Saldırılara karşı Pakistanlı meslektaşlarının grev, protesto, yürüyüş ve boykot örgütlediklerini kaydetti.

Üstündağ, Tehlikedeki Avukatlar İçin Koalisyon adına Pakistan Hükümeti ve Parlamentosundan şunları talep etti:

-Birleşmiş Milletlerin Avukatların Rolü Hakkındaki Temel Prensiplerinin gereği olarak; avukatların mesleklerini güvenlik içerisinde ve cezalandırılma tehdidi yahut saldırı korkusu olmaksızın icra edebilmeleri sağlanmalıdır!

-Avukatlara karşı gerçekleşmiş saldırılara ilişkin hızlı ve etkili soruşturma süreçleri işletilmeli, failler cezalandırılmalıdır.

-Pakistan Ceza Kanununun dine küfür ile ilişkili düzenlemeleri derhal ilga edilmelidir. Bu suçlama ile yapılmış tüm davalar düşürülmeli ve bu suçtan ötürü hapsedilenler serbest bırakılmalıdır.

-İnsan haklarının savunucularına yönelik tüm suçlamalar düşürülmelidir.”