20 Mayıs 2024 Pazartesi

Açlıkla boğuşan Filistinliler Refah'ı boşaltamıyor

Gazze Şeridi'ndeki gönüllü yardım görevlileri ve sağlıkçılar, siyonist işgal saldırıları ve mutlak ambargo sonucu açlıkla boğuşan Filistinlilerin, boşaltılması istenen Refah'ı terk edemeyecek durumda olduğunu vurguladı. Sağlık ve ulaşım sisteminin tamamen çöktüğü belirtilirken, Gazze'de göç edilebilecek "güvenli bölge" de olmadığının altı çizildi.

Siyonist İsrail, Gazze Şeridi'ne dönük soykırım saldırılarının son adımı olarak, geçmiş dönemde "güvenli bölge" olarak duyurulan ve şeridin güney ucunda yer alan, 1.2 milyon Filistinlinin saldırılar sonucu sığındığı Refah'ın boşaltılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) göre, her saat 200 civarında Filistinli Refah'tan göç etmek zorunda kalıyor.

Middle East Eye'ın haberine göre, Refah'ta çalışmalarını sürdüren gönüllü yardım görevlileri ve sağlıkçılar bir yandan açlık ve hastalık, diğer yandan saldırılarla uğraşan Filistinlilerin Refah'ı terk edemeyecek durumda olduğunu, sağlık ve ulaşım sisteminin tamamen çöktüğünü dile getirdi.

İsrail'in mutlak ambargosu sonucu Gazze Şeridi boyunca Filistinliler gıda, su, yakıt, ilaç gibi temel ihtiyaçlara ulaşamıyor.

'ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR ZAR ZOR YÜRÜYEBİLİYOR'
Save the Children yetkililerinden Alexandra Saieh, "Çok aç oldukları için zar zor yürüyebilen çocuklar ve yaşlılar var. Bu insanlar öylece başka bölgelere, sözde güvenli bölgelere göç edemezler. Bu mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Çok sayıda yardım görevlisi de Gazze Şeridi'nde insanların göç edebileceği güvenli bir alan olmadığını, "güvenli bölge" konseptinin bir yalan olduğunu vurguladı.

Yardım görevlileri ayrıca, Gazze'ye yardım girişleri ve dağıtımının zorluğuna dikkat çekti. Yardımların geçtiği Refah ve Kerem Şalom geçitleri, Pazar gününden bu yana kapalı. Gazze'deki yollar ise büyük oranda yok edilmiş ya da tıkanmış durumda.

Filistinlilerin sığındığı Refah ve Han Yunus'un kalabalıklığına işaret eden yardım görevlileri, özellikle Deyr el-Balah ve Mawasi'de yer kalmadığını, her yerin çadırlarla dolduğunu belirtti.

'YAKIT OLMADAN YARDIMLAR DAĞITILAMAZ'
Yardımların dağıtılması için gerekli yakıtın da çok zor bulunduğu belirtilirken, 1 litre yakıtın 40 dolar olduğu kaydedildi.

Yakıt Gazze'ye Refah geçidinden giriyor. Yardım görevliler, yakıt olmadan yardımları dağıtmanın imkansız olduğunu vurguluyor.

'YETERSİZ BESLENME NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRENLER VAR'
Gazze'de çalışan cerrah John Maynard, kurtarılabilecek durumdaki yaralıların yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Yardım görevlileri, Gazze'de bir kıtlık yaşandığını söyleyebilmek için gerekli bütün koşulların oluştuğunu kaydediyor.