16 Eylül 2024 Pazartesi

ABD'de liseliler silah kontrol reformu için sokağa çıkıyor

ABD'de lise öğrencileri artan silahlı saldırılara ve kitlesel ölümlere karşı tekrar sokağa çıkıyor. Öğrenciler, "Hayatlarımız için Yürüyoruz" sloganıyla 14 Şubat'tan bu yana eylemler yapıyor, hükümetin silah kontrolü konusunda reforma gitmesini talep ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) lise öğrencileri artan silahlı saldırılara ve kitlesel ölümlere karşı tekrar sokağa çıkıyor. Öğrenciler, "Hayatlarımız için yürüyoruz" şiarıyla 14 Şubat'tan bu yana eylemler yapıyor, hükümetin silah kontrolü konusunda reforma gitmesini talep ediyor. Öğrencilerin bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması ve engellenmesi taleplerine karşılık ABD Başkanı Donald Trump korunmak için silah kontrolünde reforma gitmek yerine öğretmenlerin silahlanmasını önermişti.
 
Hükümet ve kongrenin taleplerine cevap vermediği öğrenciler bugün ülke genelinde tekrar sokağa çıkıyor. Bir çok lise yönetimi ise öğrencilerin eylemlerini engellemek için öğrencilere uzaklaştırma ve çeşitli disiplin cezaları verdi. Lise yönetimleri bugün gerçekleşecek yürüyüş için de öğrencileri uzaklaştırma vermekle tehdit ediyor. Liselerin bu açıklamalarına karşılık ABD genelinde 40'ın üzerinde üniversite hiçbir öğrencinin başvurusunu eylemlere katıldıkları için reddetmeyeceklerini, öğrencilerin barışçıl gösterilere katılmaktan korkmamaları gerektiğini açıkladı.
 
Son 10 yılda gerçekleşen dört kampüs katliamında toplam 88 kişi yaşamını yitirirken en son 14 Şubat'ta Parkland'daki Marjory Stoneman Douglas Lisesi'nde gerçekleşen silahlı saldırıda 17 kişinin hayatını kaybetmesi kitlesel eylemlerin başlamasını tetikledi.
 
Bugün ABD saatiyle saat 10.00'da başlayacak eylemler "Yeter! Ulusal Okul Grevi (Enough! National School Walkout)" adıyla düzenlenecek. Öğrenciler, veliler ve silah kontrolü destekçileri tarafından yapılacak eylemde yaşamını yitiren her bir kişi için bir dakika olmak üzere 17 dakika okullar terk edilecek. Bir sonraki kitlesel eylemlerin 24 Mart ve 20 Nisan tarihlerinde yapılması planlanıyor.