18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Gazetecileri serbest bırakın'

Gazetecilere yönelik saldırılara ilişkin açıklama yapan DFG ve MKG, "Tüm meslek örgütlerini ve  meslektaşlarımızı da gazetecilik meselesine sahip çıkmak adına dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecileri serbest bırakın" dedi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Amed'de yapılan ev baskınlarında gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us'un gözaltına alınmasına dair açıklama yaptı. Açıklamada, "Gözaltı gerekçesi emniyet tarafından açıklanmasa da mesleğimizi kriminalize etmek amacıyla yapılan operasyonlardan biri olduğunu biliyoruz. Basına yönelik baskıları son yıllarda arttıran AKP-MHP iktidarı özelde de Kürt gazetecilere yönelik yargı tacizini her geçen gün arttırıyor" denildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan ile gazeteci Erdoğan Alayumat'ın da bir süre önce tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, şunlar belirtildi: "Esra Solin Dal'a çıplak arama işkencesi dayatıldı ve hala tek kişilik hücrede tecritte tutuluyor. Son iki yılda yapılan ayrı ayrı operasyonlarda yaklaşık 40 Özgür Basın emekçisi tutuklandı. Kürt gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonların bir devamı niteliğinde olan bugünkü operasyon ile de mesleğimizi yapmamızı engellemeye çalışıyorlar. Tüm baskılara rağmen gerçekleri yazmaktan bir an olsun vazgeçmeyen Kürt gazeteciler buna karşı da direnmeye devam edecek. Hakikatin halka ulaşması, meslektaşlarımızın serbest bırakılması için mücadelemiz sürecek. Tüm meslek örgütlerini ve  meslektaşlarımızı da gazetecilik meselesine sahip çıkmak adına dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecileri serbest bırakın."

MKG: HAKİKATİ HAYKIRMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) de, gazeteciler Us ve Yalçın'ın gözaltına alınmasına dair açıklama yaptı. Tutsak edilen 3 gazeteciye yönelik tepkiler sürerken, özgür basının yeniden bir operasyonla hedef alındığı kaydedilen açıklamada, "2 kadın gazeteci Nurcan Yalçın ve Derya Us, bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Savaş, yoksulluk, kriz ve hukuksuzluk derinleştikçe gerçekleri yansıtan ve halkın sesini duyuran gazeteciler susturulmak isteniyor. Gazeteci arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını hakikate yönelik bir engelleme olarak değerlendirdiğimizi bir kez daha vurguluyoruz" denildi.

Kadın gazeteciler olarak hakikati halka ulaştırmaktan vazgeçmeyeceklerinin belirtildiği açıklamada, "Baskılar ve gözaltılar karşısında geri adım atmıyoruz. Geçtiğimiz gün tutuklanan ve çıplak aramaya maruz bırakılan Esra Solin Dal ile bugün gözaltına alınan Nurcan Yalçın ve Derya Us'un derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz ve bir kez daha haykırıyoruz, Gazetecilik Suç Değildir" diye belirtildi.