8 Ocak 2025 Çarşamba

8 işçinin Covid-19'a yakalandığı fabrikada, temaslı işçiler çalışmaya zorlanıyor

İzmir'de 8 işçinin koronavirüse yakalandığı Papix Plastik fabrikasında, filyasyon ekibinin uyarılarına rağmen temaslı işçilerin çalışmaya zorlandığı öğrenildi.

İzmir'de Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Papix Plastik'te 8 işçinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıktı. Filyasyon ekiplerinin tüm işçilere test yapmasının ardından 2 kişinin daha Covid-19'a yakalandığı anlaşıldı. Öte yandan fabrika yönetiminin fabrikayı karantinaya almadığı, daha ikinci testler bile yapılmadan işçileri fabrikada çalıştırmaya devam ettirdiği öğrenildi.

'YÖNETİM, HAYATIMIZI HİÇE SAYIYOR'
Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, fabrikada çalışan bir işçi, "8 arkadaşımız şu an hasta. Biz onlarla temas ettik. Belki bizde şu an belirti gözükmüyor; ama 2 gün sonra gözükmeyeceğini bilemeyiz. Ailemle temas ediyorum, korkuyorum. Burada yüzlerce işçi çalışıyor. Sürekli temas halindeyiz. Nasıl temasta olmayalım…" dedi.

Ekiplerin fabrikanın karantinaya alınması gerektiğini ifade ettiğini ancak yönetimin herkesin işe gelmesini istediğini aktaran işçi "Canımızın patronlar tarafından hiçbir önemi yok. Diğer fabrikalarda ölen arkadaşlarımız oluyor. Yönetim hayatımızı hiçe sayıyor. Biz ölmek istemiyoruz. Fabrikanın bir an önce karantinaya alınması gerekiyor" diye konuştu.

'İKİ AKTARMA YAPARAK İŞE GELİYORUM'
Bir diğer işçi de şunları söyledi: "Koronavirüs testi pozitif çıkan arkadaşlarımız oldu. Bize test yaptılar temaslı olduğumuz için. İlk etapta negatif çıktı; ama bir daha test yapacaklarını söylediler. Yönetim ise bizi karantinaya almadı. İşe gelmemiz gerektiğini söyledi. Geliyoruz. Ben her gün 2 aktarma yaparak işe geliyorum. Virüs varsa vücudumda bilemiyorum. Elimden geldiğince kimseyle temas etmemeye çalışıyorum. Eşimi ve çocuklarımı anneme gönderdim. Evde tek kalıyorum. Elimden bu kadarı geliyor. Bir an önce fabrikamızın karantinaya alınması gerekiyor."

HES KODU ŞARTI GETİRİLMİŞTİ
Fabrikalarda vakaların artmasıyla İzmir Valiliği, organize sanayi bölgelerinde çalışan işçilerin HES kodu almasını zorunlu kılmıştı. HES kodunun personelin bilgi sistemine işlenmesi ve işçilerin HES kodu sorgulandıktan sonra iş yerlerine girişlerine izin verilmesi karara bağlamıştı.