18 Eylül 2024 Çarşamba

68. Adalet Nöbeti'nde hukuksuz yargılamalara dikkat çekildi

Avukatların, tutuklu meslektaşları için başlattığı Adalet Nöbeti'nin 68'incisi gerçekleştirildi. Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde toplanan çok sayıda avukat, hukuksuz bir şekilde hapishanelerde tutulan avukat ve gazeteci için adalet talebini yineledi. Adalet Nöbeti 68'inci kez İstanbul Adliyesi'nde gerçekleştirildi. Av. Kemal Aytaç, dokuz aydır hukuksuzca hapishanede tutulan avukatlar Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar'ın durumuna dikkat çekerken, Av. Bülent Utku, yaptığı haber nedeniyle, bugün çıktığı mahkemede ceza alan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun için adalet istedi.

Açılış konuşmasını yapan Av. Kemal Aytaç "68 haftadır Adalet Nöbeti'mizi gerçekleştiriyoruz ama ülkemizde maalesef hukuk adına, adalet adına her geçen gün yeni bir saldırıyla, yeni bir olumsuzlukla karşılaşıyoruz. Nöbetimizi başından beri takip eden gazeteci arkadaşımız Canan Coşkun'a bugün bir ceza kesildi. Kabul edilmesi zor şeyler yaşıyoruz. Dokuz aydır iki kadın avukat arkadaşımız Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar, haklarında hiç bir ciddi delil, belge, iddia bile olmadığı halde tutuklu bulunuyorlar. İddia edilen şeyler akla hayale sığmayacak, tamamen yasal gösteri, etkinlik vs. insani şeyler. Geçen hafta umut etmiştik bugün arkadaşlarımızı aramızda görürüz diye ama ne yazık ki iki arkadaşımızın da tutukluluğu devam ediyor. Bu tutukluğun devamını da kınıyor, bir adaletsizlik olarak görüyor ve arkadaşlarımıza buradan selamlarımızı gönderiyor, dayanışma dileklerimizi ifade ediyoruz" dedi.

Ardından söz alan Av. Bülent Utku, "Az önce 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir duruşmaya girdik, Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun'un yargılanması vardı. Kendisine yüklenen suç TMK'nın 6/1 Maddesi'ne muhalefetle ilgiliydi. Hazırlık aşamasında bir tanığın ismine yer verdiği için suçlanıyordu. Yargılama yapıldı ve inanılmaz bir şekilde, bir davada tanık olarak dinlenen kişi terörle mücadele kamu görevlisi sayılarak, hakkında mahkumiyet kararı verildi. 2 yıl 3 ay. Haberin yoğunluğu gerekçe gösterilerek indirim de yapılmadı" diye belirtti.

Utku, "OHAL kaldırıldı deniyor, ama OHAL'den daha beter bir halde uygulanıyor, olağan hale gelmiş durumda. Bunun için Valiliklere verilen yetkilere bakmak yeterli. 24 Haziran'dan sonra uygulamaya konun siyasi rejimin demokratik bir rejime aday olmadığı görülüyor. Bundan çıkan sonuç da bizim daha çok adalet nöbetleri tutacağımız" şeklinde konuştu.

BİRİLERİ KENDİSİYLE BERABER TOPLUMU DA UÇURUMA SÜRÜKLÜYOR

Cumhuriyet davasından uzun süre tutuklu kalan Av. Akın Atalay "Bu nöbet bundan 68 hafta önce biz üç avukat için başlatılmış ve bu üç avukatın nezdinde tüm hukuksuzluklara karşı adalet talebini dile getirmek amacıyla meslektaşlarımız tarafından başlatılmıştı. Geldiğimiz noktada bu nöbet avukatları da aştı. Tüm Türkiye için adalet talebi bakımından sembolik bir nöbet haline geldi" dedi.

Atalay, "Görünen o ki birileri kendisiyle beraber bu toplumu da ahlakı da insanlığı da uçurumdan aşağıya doğru sürüklemeye devam ediyor. Biz buna karşı çıkmaya, büyük bir azimle ve kararlılıkla adalet talebini yine hukukun ve meşruiyetin sınırları içinde kalarak yılmadan, korkmadan, sindirilmeden dile getirmeye devam edeceğiz. Ta ki şu an sadece adında adalet olan ve birilerinin binanın içinden  kovduğu adalet ve hukuk tekrar bu binanın içine girinceye kadar bu nöbete devam edeceğiz” diye konuştu.

Avukatlar, tutuklu meslektaşlarıyla görüşmek üzere nöbeti sonlandırırken Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş'ın tutulduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne hareket edildi. Ayrıca, Adalet Nöbeti'ne, adli tatil nedeniyle Eylül ayına kadar ara verildi.