18 Eylül 2024 Çarşamba

33 Düş Yolcusu çok sayıda kentte anıldı

Suruç'ta 3 yıl önce katledilen 33 Düş Yolcusu bugün eş zamanlı anıldı.
Suruç'ta 3 yıl önce katledilen 33 Düş Yolcusu bugün eş zamanlı anıldı. Suruç aileleri ve yoldaşları Suruç'ta yaşamını yitirenlere devrim sözünü yineledi.
 
MUŞ
 
Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusundan Serhat Devrim, Evrim Deniz Erol, Med Ali Barutçu Muş'taki mezarlarıbaşında anıldı. Anmaya, SGDF üyeleri, Suruç aileleri, HDP Muş İl Yöneticileri ile HDP Muş Milletvekili Mensur Işık katıldı. Saat 11.45'te saygı duruşuyla başladı. Anmada konuşan SGDF MYK üyesi Beren Atıcı, Suruç katiamında kendisinin sağ olarak çıktığını belirterek "Eğer bugün o katiamdan sağ kurtulduysam, bunu buradaki yoldaşlarıma borçluyum. Bizler Kobanê'ye yardım etmeye, el uzatmaya gidiyorduk. Düş yolcularına bir kez daha herkesin önünde söz veriyoruz. Onların düşleri gerçek kılacağız. Suruç'un hesabını soracağız. Adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
 
HDP Muş Milletvekili Mensur Işık ise "Suruç katliamının üzerinden 3 yıl geçti ve hala failleri bulunamadı. Bu da bizde soru işaretleri yaratmakta. Roboski gibi Amed mitinginde olduğu gibi failler ve bunlara lojistik destek veren ilişkileri bulunmadı, katliamlar aydınlatılsaydı Türkiye aydınlık bir geleceğe kavuşacaktı" diye konuştu.
 
VAN
 
Suruç katliamında yaşamını yitiren sosyalist gençlerden biri olan  Yunus Emre Şen (Keke) Van'daki mezarı başında anıldı. SGDF'nin çağrısıyla yapılan anmaya HDP, DBP, ESP, DBP ve SKM katıldı. Saygı duruşunun yapıldığı anmada, "33 Düş Yolcusu'nun ezilen  halklara bıraktığı bayrağı onurla taşımaya devam edileceği" belirtildi. Anma etkinliği Keke'nin mezarına 33 karanfil bırakıldıktan sonra sona erdi.
 
HAKKARİ
 
Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde Suruç katliamında hayatını kaybeden İngilizce öğretmeni Süleyman Aksu mezarı başında anıldı. Aksu'nun bugüne kadar 5 kez saldırıya uğrayan Orman Mahallesi mezarlığındaki kabri ailesi tarafından çiçeklerle donatıldı. Oğlunun mezarı başında ağıt yakan anne Kudret Aksu, zarar gören mezarlığı göstererek bu vicdansızlığa isyan etti. Anne Aksu, ülkenin pek çok farklı noktasında düzenlenen anma programlarına katılanlara da selam gönderdi.
 
MARDİN
 
Suruç katliamında yaşamını yitiren Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül'ün Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde bulunan mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. SGDF üyeleri ve Suruç ailelerinin katıldığı anma saygı duruşu ile başladı. Murat Yurtgül'ün annesi Şemse Yurtgül, "Katliamın üzerinden 3 yıl geçti ve hala adalet yok. Bizim çocuklarımızın elinde sadece oyuncaklar vardı. Onlar bu oyuncakları oradaki çocuklara götürecekti. Ama çocuklarımızı katlettiler. Biz hakkımızı helal etmiyoruz." dedi.
 
ADANA
 
Suruç katliamının 3. yılı dolayısıyla ESP Adana İl binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, katliamın istihbarat bilgisinin olmasına rağmen önlem almayanların katliamın duyulmaması için yasağın getirdiği belirtildi.
 
Suruç dosyasına koyulan gizlilik kararına değinilen açıklamada, katliamda sorumluluğu olan Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal'ın 7 bin 500 TL para cezası verilerek ödüllendirildiği, Komiser yardımcısı Ahmet Oğuz Davarcı ve polis memuru Ali Koçak'ın ise 'görevi kötüye kullanmak ve ihmal' nedeniyle yargılandıkları davanın devam ettiği belirtildi.
 
Açıklamada, MİT ve İçişleri Bakanlığı'nın sorumluluğu olduğunun sanık ifadelerinde bir kez daha ortaya çıktığı ancak ifadelerde isimleri geçen üst düzey yöneticiler hakkında soruşturma bile açılmazken Suruç gazilerinin tutuklama ve gözaltı saldırıları ile yıldırılmaya çalışıldığı vurgulandı.
 
"Yıkılmış bir kentin yaralarını sarmaya giden 33 düş yolcusunu anmak suç değil onurdur. Sonucu ne olursa olsun onların yarım bıraktığı düşü tamamlamak boynumuzun borcudur" denilen açıklamada katiller cezalandırılıncaya kadar adalet mücadelesini devam edeceği belirtildi.