29 Mart 2024 Cuma

22 kadın gazetecinin işine son verildi

CFWIJ, kasım ayında kadın gazetecilerin maruz kaldığı hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını kaydetmeye ve gazetecilerin haklarını savunmaya devam ediyor.

CFWIJ olarak her ay paylaşılan aylık raporların bir devamı olarak Kasım ayı basın özgürlüğü raporu yayınlandı.

Bu rapora göre 2021 yılının Kasım ayında;
56 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.
En çok vaka kaydedilen üç ülke Ukrayna, Türkiye ve Hindistan oldu.

22 KADIN GAZETECİNİN İŞİNE SON VERİLDİ
Kasım ayında dünya genelinde 22 kadın gazetecinin işine son verildi. Söz konusu işten çıkarmalar bu ayın en çok kaydedilen vakaları arasına girdi. Yasal yolla taciz, işten çıkarmaları takip etti. Dünya genelinde yedi kadın gazeteci Kasım ayında hakim karşısına çıktı. Altı kadın ise sahada haber takibi yaparken fiziksel şiddete maruz kaldı.

16 GAZETECİ ŞİDDET VE TACİZE MARUZ KALDI
Türkiye'de en az 16 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı. Beş kadın gazeteci çalıştığı kurumda sendikalı olduğu için işten çıkarıldı. Dört kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken polis engeliyle karşı karşıya kaldı. İki kadın gazeteci ise fiziksel şiddete uğradı. Üç kadın gazeteci yine yasal yollarla taciz edildi. Bir kadın gazeteci yazdığı haberden ötürü çevrimiçi karalama kampanyasına hedef gösterilirken bir diğeri sahada gözaltına alındı.