29 Mart 2024 Cuma

Z.N., tecavüze uğradığı GGM'den 4 ay sonra konukevine nakledildi

Güvenlik görevlilerinin tecavüzüne maruz kalan İranlı Z.N., yaşadıklarından sonra 4 ay boyunca tutulduğu Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezi'nden, konukevine yerleştirildi. İranlı kadının avukatlarıyla görüşmesi "güvenlik" gerekçesiyle engellendi.

Van'da İl Göç İdaresi'ne bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM), güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile halen teşhis edilemeyen bir kişinin, tecavüzüne uğrayan İranlı Z.N., konukevine sevk edildi.

Z.N.'ye tecavüz eden güvenlik görevlileri hakkında açılan davanın ilk duruşması 26 Kasım'da Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Gazeteci ve izleyicilerin alınmadığı duruşmada, Z.N.'nin tecavüze uğramasının ardından 4 ay boyunca Kurubaş GGM'de tutulduğu ortaya çıktı.

4 AY SONRA GGM'DEN ÇIKARILDI
Mahkeme, Z.N.'nin tutulduğu GGM'den çıkarılarak, gerekli tedbirlerin alınması için Van Aile Mahkemesi'ne müzekkere yazılmasına karar verdi. Mahkeme, ayrıca Z.N.'nin olaydan 3 gün sonra beyanının alınması ve hala GGM'de tutuluyor olması nedeniyle yetkili kişiler hakkında "görevi kötüye kullanma" ve halen teşhis edilemeyen üçüncü kişi için savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre mahkemenin kararı üzerine Z.N., GGM'den Van Valiliği'ne bağlı Kadın Konukevi'ne yerleştirildi.

AV. DEMİRTEPE: TRAVMA AĞIRLAŞTI
Avukat Ebru Demirtepe, Z.N.'nin 4 ay boyunca tecavüze uğradığı GGM'de tutulmasının, İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanunlara aykırı olduğunu vurguladı. Böylesi durumlarda cinsel saldırıya maruz kalan kişinin, idari gözetimden çıkarılması ve gerekli psikolojik desteğin sağlanması gerektiğini ifade eden Demirtape, "Ancak müşteki 4 ay boyunca GGM'de alıkonulmuştur. Bu durum kanunlara aykırı. Psikolojik anlamda da travmanın daha ağır yaşanmasına neden olmaktadır. Müvekkilin mağduriyetinin giderilmesi gerekirken daha ağır travmalar yaşatılmıştır" dedi.

'MÜVEKKİLİMİZLE GÖRÜŞÜTÜRÜLMEDİK'
Nakil edildiğini öğrendikten hemen sonra Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu'ndan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mahmut Kaçan ile Van Valiliği Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne gittiklerini aktaran Demirtepe, "güvenlik gerekçesi" Z.N. ile yalnız görüşmelerine izin verilmediğini söyledi. Avukat Demirtepe, "Dilekçeyle, kendi tercümanımız eşliğinde gizlilik ilkesi gereği müvekkille yalnız görüşmek istedik. Ancak müşteki ile yalnız görüşemeyeceğimizi, güvenlik gereği odada bir memurun da bekleyeceği belirtildi. Bu tutumu kabul etmediğimizi, avukat müvekkil görüşmelerinin gizli yapıldığını, ceza muhakemesi kanununda açık hüküm olduğunu ısrarla belirtmemize rağmen kurumda bulunan memurlar bize yönetmeliklerinde bahsederek yalnız görüştürmeyeceklerini bildirdiler. Bu tutum karşısında müvekkille böyle bir görüşme yapamayacağımızı, dilekçemizin işleme konularak ret gerekçesinin yazılmasını istedik. Ancak, dilekçemiz kanuna aykırı olarak hiçbir şekilde işleme alınmadı. Duruma karşı tutanak tutarak ihbarda bulunduk. Kurum memuruyla görüşen polis memurları bize müvekkilimizin bizimle görüşmek istemediği gerekçesiyle dilekçemizin alınmadığını bildirdi. Bu ifadelerin gerçekleri yansıtmadığını düşünüyoruz. Belki de müvekkilimiz bizden kaçırılmaya çalışıldı."

DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Şimdiye kadar müvekkillerinin güvenliğini sağlamayan kurumların şimdi "güvenlik" gerekçesiyle görüşmelerini engellediğine dikkat çeken Avukat Demirtepe, "Bu tutum doğru değildir. Ülke iyice yönetmelik, genelge ülkesine dönmüş durumdadır. Ancak ne suretle olursa olsun bu davanın takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.