26 Nisan 2024 Cuma

Êzidî kadın savaşçılar 73. fermanı ve direnişi anlattı

Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen 73. fermanın 4. yıl dönümünde saldırıyı bire bir yaşayan YJŞ savaşçıları yaşadıklarını ETHA?ya anlattılar.
3 Ağustos 2014 günü Şengal'de Êzidî halklarına yönelik büyük bir katliam gerçekleştirildi. IŞİD çetelerin Musul'u işgal etmelerinin ardından çeteler bu kez binlerce Êzidî'nin yaşadığı Şengal'e saldırdı. Şengal yönetimini elinde bulunduran KDP'ye bağlı peşmergeler bir kurşun bile kullanmadan kenti ve binlerce Êzidî'yi çeteler ile karşı karşıya bırakarak kaçtılar. IŞİD çeteleri Şengal'de yakaladıkları binlerce Êzidî'yi katletti, köle pazarlarında sattı ve halen binlerce Êzidî kadının çetelerin elinde olduğu belirtiliyor.
 
Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen 73. fermanın 4. yıl dönümünde saldırıyı bire bir yaşayan YJŞ savaşçıları yaşadıklarını ETHA'ya anlattılar.
 
IŞİD çetelerinin gerçekleştirdiği katliamda 19 yaşındayken çeteler tarafından kaçırılan ve Rakka'da köle pazarında satıldıktan sonra çetelerin elinden kaçarak kurtulan YJŞ savaşçısı Hezda Şengal yaşadıklarını şu şekilde dile getirdi: "Ferman öncesi Êzidî halkı olarak ailemizin içerisinde yaşamımızı sürdürüyorduk. Kendi topraklarımız vardı onları ekip biçiyorduk. Kendi kültürümüz tarihimiz ve dinimizi birlikte sürdürüyorduk. Ferman öncesi burada ihanetçi KDP güçleri vardı. Onlar Êzidî halkını savunmadılar. Şengal üzerinde, kirli siyasetlerini sürdürmeye çalışıyorlar. KDP'nin ihanetçi yüzü IŞİD çetelerine teslim etti bizi. Korumadan, bir kurşun bile sıkmadan Şengal'i bırakıp gittiler. KDP Êzidî halkının elindeki silahları onlardan bir gün önce topladı ve bu silahları depolarda IŞİD'lilere bıraktılar."
 
ESARETTEN ÖZGÜR GÜNLERE
 
Hezda Şengal, IŞİD çetelerinin elinden kurtulduğunu şu sözlerle anlattı: "Şengal'de binlerce Êzidî kadın, yaşlı, çocuk çetelerin eline esir düştük, çeteler Şengal'de bir çok erkeği öldürdüler, yaşlıları ölüme bıraktılar, kadınları ve çocukları kendilerine esir aldılar. Bizi ilk başta Şengal merkezde bulunan KDP'lilerin bir noktasına götürdüler. Burada ben ve ailemden 7 kişi ile birlikte bir hafta aç susuz bekledik. Sonra, bizi Musul'a ardından da Rakka'ya götürdüler. Rakka sokaklarında onlarca Êzidî kadın çeteler tarafından kurulan pazarlarda başka insanlara satılıyorlardı. Ben IŞİD'li biri esir aldı, eve götürdü. Burada uzun bir süre işkence ile karşılaştım. Bir akşam fırsatını bulup kaçmayı başardım. Burada yurtsever bir aile beni sakladı. Kısa süre YPJ savaşçılarının yanına ulaştım. Kurtulduktan kısa bir süre sonra Şengal'e döndüğümde bambaşka bir Şengal'le karşılaştım. Kadınlar mücadeleye katılmıştı. Bende YJŞ'ye katılıp Êzidî kadınların intikamını almak istedim. Köle pazarlarında satıldığım Rakka'da, Êzidî kadınlarını özgürleştirmek için hamleye katıldım."
 
Şengal, "Genç bir Êzidî kadın olarak bütün dünyadaki kadınlardan isteğim, Şengal üzerinde bugüne kadar onlarca kirli siyaset izlendi, artık bu kirli siyasetin karşısında durup, Êzidî kadınlar için ciddi adımlar atmalılar. Şu ana kadar halen binlerce Êzidî IŞİD çetelerinin elinde. Özgürlük isteyen bütün herkese çağrım Fermanlar ile yüz yüze kalan Êzidî halkının çığlıklarına kulak verin. Êzidî halkının acılarını paylaşın" çağrısında bulundu.
 
AKRABALARIMI ÇETELER KATLETTİ
 
Şengal'de eğitim gördüğü sırada katliamcılarla yüz yüze kalan Arin Araras ise "Daha önce Êzidî halkının yaşadıkları fermanları hep hikayelerde küçükken duymuştuk. Ferman öncesi ailem ile birlikte yaşamımı sürdürüyordum. IŞİD çetelerinin Êzidî halkına saldırısını bire bir yaşadım. Akrabalarım çeteler tarafından öldürüldü" dedi.
 
Ferman günü büyük zorluklar yaşadıklarını dile getiren Araras, "Biz sadece bir rüya gördüğümüzü sanıyorduk çünkü inanamıyorduk böyle bir şeyin başımıza geleceğine. Êzidî halkı olarak ferman gün kendimizi dağlara verdik, dağların bizi koruyacağını düşündük. Şengal dağlarında 4-5 gün aç susuz kaldık sonra gerillalar geldi ve burada IŞİD'i geri püskürttüler ve bizlerle sularını yemeklerini paylaştılar. IŞİD çetelerini Şengal'den çıkarttılar" diye belirtti.
 
Araras, "Halkımızın özgürlüğü için YBŞ ve YJŞ içerisinde yer alıyoruz. Bu Êzidî halkı için değil bütün ezilen halklar için çok önemli. Hangi halka yönelik katliam gerçekleştirilirse ve en önemlisi bir daha Êzidî halkımıza yönelik ferman gerekleştirilirse, biz savaşçılar olarak elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.