3 Mayıs 2024 Cuma

Zeynep Şenpınar davası öncesi kadınlardan açıklama

Muğla'da Ahmet Selim Kemaloğlu tarafından katledilen Zeynep Şenpınar'ın davası öncesi kadınlar açıklama yaptı.

Muğla'da 24 Mayıs 2020 tarihinde Ahmet Selim Kemaloğlu tarafında katledilen Zeynep Şenpınar davası öncesi Muğla kadın Platformu ve Üniversiteli Genç Kadınlar öncülüğünde Sınırsızlık Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya Zeynep Şenpınar'in ailesi, kadın örgütleri, HDP ve CHP İl yöneticileri ve Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun katıldı. Kadınlar "Erkek adalet değil gerçek adalet", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Sözleşmeyi uygula kadını yaşat", "Erkek vuruyor devlet koruyor" "Kadınları değil katilleri yargıla" sloganlarını attı.

Açıklamayı Üniversiteli Genç Kadınlardan Leyla Kalın okudu. Duruşmanın takip edilmesi için çağrıda bulunan Kalın, İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmış olması halinde Zeynep'in ve birçok kadının hayatta olacağını dile getirdi. Devletin kadınların isyan etmesini kadınların öldürülmesinden daha büyük sorun olarak gördüğünü söyleyen Kalın "Kamu personellerinin koruma tedbiri olan Zeynep için hiçbir tedbir uygulamayışı veya ifade odalarındaki 'bu şikayetten bir şey çıkmaz' diyen ve kendini hakim savcı yerine koyan tavırları yaklaşık dört buçuk ay önce bir arkadaşımızın daha erkek şiddetiyle katledilmesine neden oldu" diye konuştu.

'POLİS FAİLDEN ŞİKAYETÇİ OLMADI'
Zeynep'in şikâyetini kendince bazı haklı gerekçelerle geri çektiğini belirten Kalın, "Zeynep'in öldürülmemesi için hiçbir koruyucu tedbiri uygulamadıkları, Zeynep'i korumadıkları gibi; olay günü Selim Ahmet Kemaloğlu Zeynep'i öldürdükten sonra sağlık personellerinin ve polisin müdahale etmesine engellerken sokakta sesini çıkaran biz kadınlara yöneltmekten hiç çekinmedikleri 'polise mukavemet' suçundan işlem yapılmadı, çünkü polisler şikâyetçi olmadı. Katilin cinsel saldırı ve kasten yaralama dahil çeşitli suçlardan sabıkalı olduğu ortaya çıktı" diye belirtti.

'MEDYA VE SİYASETÇİLER FAİLİ DEĞİL KADINI SUÇLAYAN DİL KULLANDI'
Erkek medyasının fail yerine Zeynep'in hayatını sorgulamayı seçtiğini ifade eden Kalın, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hamdullah Arvas'ın yaptığı Twitter paylaşımına atıfta bulunarak "Erkek düzeninizin en büyük örneği. Biz buna erkek devlet diyoruz. Katillerin de katilleri şak şaklayan siyasetçininde medyanında bu gücü buradan aldığını çok iyi biliyoruz. Bu düzeni bu gücü kabul etmiyor, tanımıyor ve bu düzeni başınıza yıkacağız diyoruz" diye konuştu.

'OCAK AYINDAN BU YANA MUĞLA'DA 10 KADIN KATLEDİLDİ'
Dün yapmayı planladıkları davaya çağrı niteliğindeki basın açıklamanın İçişleri Bakanlığı'nın Genelgesi bahane edilerek ifade özgürlüğünün engellendiğini dile getiren Kalın, "Pınar Gültekin'in katledilmesiyle sık sık adı duyulan, Zeynep Şenpınar ile birlikte beş ayda 4 kadının katledildiği, ocak 2019'dan bu yana 10 kadının katledildiği Muğla ilinde bir grup kadının adalet arayışı bu kadar kadının katledilmesinden daha büyük sorun görünüp biz kadınların sokağa çıkması engellendi. Bu durum tüm coğrafya ve Muğla ili için oldukça acı bir durum olmakla beraber hukuksuzdur. Yaptığınız tüm hukuksuzluklara rağmen bugün buradayız. Ve en yüksek sesimizle İstanbul Sözleşmesi bizim diyoruz" şeklinde belirtti.

Açıklamanın ardından kadınlar Muğla Adliyesi'ne yürüdü.