20 Mayıs 2024 Pazartesi

Yasemin Çakal davası: Beraat bekliyorduk 15 yıl ceza verildi

Kendisini ve oğlunu korumak için Özkan Kaymaklı'yı öldürmek zorunda kalan Yasemin Çakal'ın beraatini bozdu. Çakal hakkında önce ağırlaştırılmış hapis cezası verildi, ceza indirime gidilerek 15 yıla düşürüldü. Karara tepki gösteren Çakal'ın avukatları, "Temyize gideceğiz" dedi. İSTANBUL - Sistematik işkencesine maruz kaldığı Özkan Kaymaklı'yı özsavunma hakkını kullanarak öldüren Yasemin Çakal'ın beraat talebinin değerlendirildiği istinaf duruşması görüldü. Erkek yargı bir kez daha özsavunma hakkını "suç" olarak gördü.
 
Çakal, 2015 yılında tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'ne konulmuştu. 4 Temmuz 2017 Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemisi'nde görülen karar duruşmasında beraat eden Yasemin Çakal'ın öldürdüğü Kaymaklı'nın ailesi ceza verilmesi istemiyle İstinaf Mahkemesi başvuru yapmıştı.
 
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde Çakal'ın beratinin değerlendirildiği istinaf duruşması görüldü. Savcı mütaalasında Çakal'ın özsavunma hakkını kullanarak öldürdüğü eski eşinden gördüğü şiddeti "yeterli" bulmayarak cezalandırılmasını talep etti.
 
'YASEMİN ÖZSAVUNMA HAKKINI KULLANMASAYDI HAYATTA OLMAYACAKTI'
 
Duruşma Çakal'ın avukatlarının savunmasıyla devam etti. Avukat Selmin Cansu Demir, Çakal'ın özsavunma hakkını kullanmasaydı bugün hayatta olmayacağına dikkat çekti ve "Sığınma evine başvuran çok defa koruma kararı alan Yasemin'in başka şansı kalmamıştı" dedi.
 
Avukat Meriç Eyüpoğlu ise görülen davanın sadece Yasemin Çakal ve onunla aynı durumda olan kadınlar için değil bütün kadınlar için önemine dikkat çekti. Eyüpoğlu, "Bizim bir sloganımız var, 'erkek adalet değil gerçek adalet' diye. Erkeklerin sadece kravat taktığı için indirimler aldığı kararların karşısında, buradan gerçek bir adalet istiyoruz" ifadesini kullandı.
 
ÇAKAL: KENDİMİ VE ÇOCUĞUMU KORUDUM
 
Avukatların savunmasının ardından söz alan Yasemin Çakal, "Böyle olmasını istemezdim. Kimseyi bilerek ve isteyerek öldürmedim. Kendimi ve çocuğumu korudum. Beraatimi isterim" dedi.
 
Ancak mahkeme, Yasemin Çakal'a sistematik işkence uygulayan ve oğlunu öldürmek üzere olan Özkan Kaymaklı'nın neden öldürüldüğüne değil öldürüldüğüne odaklandı. Çakal'ı ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptı. Yasemin Çakal'ın haksız tahrik nedeni ile tahrikin ağırlık derecesine göre cezası 18 yıla, mahkemede hal ve tavrından dolayı da 15 yıla indirildi.
 
'BERAAT BEKLİYORDUK 15 YIL CEZA VERİLDİ'
 
Duruşma sonrasında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi önünde, karar tepki gösteren kadınlar basın açıklaması yaptı. "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarının yükseldiği açıklamada Avukat Oya Meriç Eyüpoğlu söz aldı.
 
Eyüpoğlu, "Bizler beraat kararı bekliyorduk ama 15 yıl ceza verildi. Sadece bir hakim muhalefet şerhi koymuş. O hakim bizleri dinlemiş. Darısı diğer hakimlerin başına. Her zaman dediğimiz gibi erkek adalet yine erkekten yana bir karar verdi. Umutsuzluğa kapılmıyoruz. Kararı temyiz edeceğiz" dedi.