2 Mayıs 2024 Perşembe

'Yaşamak ve yaşatmak için kendimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz'

Özsavunma uygulayarak hayatta kalan Çilem Doğan'a verilen cezayı protesto eden kadınlar, "Yaşamak ve yaşatmak için kendimizi savunmaktan, örgütlü kötülüğe ve erkek egemenliğine karşı örgütlü kadın mücadelesi vermekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, kendisine sistematik şiddet uygulayan evli olduğu Hasan Karabulut'a özsavunma uygulayarak öldüren Çilem Doğan'a verilen 15 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını Karşıyaka İskelesi karşısında yaptıkları eylemle protesto etti.

"Özsavunma haktır yargılanamaz Çilem Doğan'a özgürlük" yazılı pankartın açıldığı eylemde "Özsavunma haktır, yargılanamaz", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Çilem Doğan onurumuzdur", "Kadınlar birlikte güçlü", "Çilem Doğan'a özgürlük" sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan Fatmanur Güçlü, Çilem'in yıllarca Hasan Karabulut tarafından şiddete, tacize ve tehdide maruz bırakıldığını ve şikayet etmesine rağmen cezasızlık politikalarının sonucu fail erkeğe yaptırım uygulanmadığını söyledi. Güçlü, "Hasan Karabulut'un eve gönderilmesi kadına yönelik şiddette kadının çaresiz bırakılmasıdır. Çilem bu cezasızlık politikaları sonucunda yaşayabilmek için meşru müdafaa kapsamında özsavunma uygulamıştır. Çocuk istismarcılarını, cinsel saldırı ve şiddet faillerini aklayan devlet bir kadını yaşamak istediği için 15 yıl hapis cezasına mahkum ediyor" dedi.

'KADINLARA GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENDİ'
"Cinsel istismara af yasası, cinsel saldırı ve kadına yönelik şiddet faillerinin aklanması, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmaması, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine kadar birçok kadın düşmanı hamlenin gerçekleştirildiğini" kaydeden Güçlü, "Sadece yaşamak isteyen kadınların cezalandırılması şiddet gören kadınlara 'Sen neden ölmedin' demektir" diye vurguladı. Güçlü, faillere verilen iyi hal indirimleri veren, kadının hayatını sorgulayan yargıya işaret ederek, "Eril yargının ve devletin biz kadınları şiddetten korumaya dair hiçbir kaygısının olmadığını biliyoruz. Bu nedenle verilen ceza sadece Çilem Doğan'a değil, tüm kadınlara ve bütün bir kadın mücadelesine verilmiştir. Ev içi şiddete maruz kalıp karakol karakol gezen, çözüm arayan kadınlara gözdağıdır. Şiddet sarmalından kurtulmak isteyen, şiddete karşı mücadeleyi büyüten biz kadınlara da gözdağıdır" diye kaydetti.

Çilem Doğan'a verilen cezayı tanımadıklarını söyleyen Fatmanur Güçlü, şunları belirtti: "Çilem karakol karakol elinde tutanaklarla çözüm beklerken o dönem yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsaydı özsavunma uygulamak zorunda kalmayacaktı. Yaşamak ve yaşatmak için kendimizi savunmaktan, örgütlü kötülüğe ve erkek egemenliğine karşı örgütlü kadın mücadelesi vermekten vazgeçmeyeceğiz. Çilem'e verilen hapis cezası kararından geri dönülene kadar vazgeçmeyeceğiz."