3 Mayıs 2024 Cuma

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: Kadınlar kamusal alanda katlediliyor

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, 40. haftasında yine Kadıköy'deydi. İnisiyatif, erkek yargının zihinsel engelli kadına tecavüz sırasında bağırmadığı için "rızası var" kararını hatırlatarak özsavunma hakkının yargılanamayacağını söyledi.
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Özgecan Aslan'ın katledildiği tarihe atfen her ayın 11'inde yaptığı eylemin 40. haftasında Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını atan kadınlar, kadın katliamlarına öfkelerini dile getirdi.
 
Basın açıklamasını Zeynep Güler Gerçek okudu. Gerçek, 2019 yılının ilk 3 ayında en az 68, Mart ayında ise 22 kadının erkekler tarafından katledildiğini söyledi. Bianet'in yayınladığı rapora göre ise Mart ayında katledilen kadınların yüzde 36'sının ayrılmak istediği için ve yüzde 77'sinin ise en yakınındaki erkekler tarafından katledildiğini vurgulayan gerçek, kadın cinayetlerinin yüzde 40'nın kamusal alanda gerçekleştiğinin ifade etti.
 
Mart ayında kayıtlara geçen rakamlara değinen Gerçek, 6 kadının tecavüze, 7 kadın tacize ve 8 kız çocuğunun ise cinsel istismara uğradığını söyledi. 22 kadın da seks işçiliğine zorlandığını belirten Gerçek, "Bu veriler yalnızca kayıtlara geçen rakamlar. Ne yazık ki taciz, tecavüz ve istismar oranı çok daha fazla. Kadına yönelik şiddetin ve her türlü saldırının neden azalmadığını ve artarak devam ettiğini çok iyi biliyoruz" dedi.
 
KADIN KATLİAMLARININ NEDENİ ERKEK ADALET
 
Kadınların yaşadığı hiçbir saldırının münferit olmadığını kaydeden Gerçek, kadın cinayetlerinin kader değil bizzat devletin kadın politikalarının ve erkek adaletinin sonucu olduğunu ifade etti.
 
"Caydırıcı cezların olmayışı, 6284 sayılı yasanın uygulanmayışı, erkeklerin tahrik ve iyi hal indirimi almaya devam ediyor oluşu kadın cinayetlerinin en somut nedenidir" diyen Gerçek, Şule Çet davasının bu durumun somut kanıtlarından biri olduğunu dile getirdi.
 
Tecavüzcüleri değil Şule'yi yargılayan mahkemenin tecavüz ve cinayeti meşrulaştırmaya çalıştığını hatırlatan Gerçek, "Biz kadınlar Şule Çet davasınında olduğu gibi katledilen kadınların davalarının peşini bırakmayacağız" dedi.
 
ENGELLİ KADINA TEVACÜZE 'RIZASI VAR' DEDİ
 
Mart ayında yüzde 50 zihinsel engelli olan Sinem Şahin'e tecavüz eden 5 kişinin serbest bırakıldığını belirten Gerçek, tecavüzün kanıtlanmasına rağmen Sinem'in bağırmadığı gerekçesi ile mahkeminin "Rızası var" kararı verdiğini söyledi.
 
Kadıköy'de olmalarının sebebine değinen Gerçek, "Burada sesimizi duyan kadınlara bir çağrımız var. Bizler yaşamlarımıza ve haklarımıza birlikte sahip çıkalım. Erkek adalete karşı kadın dayanışmasını ve mücadelemizi büyütelim" diye konuştu.
 
ÖZSAVUNMA HAKKI YARGILANAMAZ
 
Gerçek, "Evde, okulda, iş yerinde, sokakta hayatlarımızn hiçbir güvencesi yok. Özsavunma biz kadınların hakkıdır ve yargılanmaz. Bu nedenle özsavunma hakkını kullanan kadınların davalarının takipçisi olacağız" dedi.
 
Açıklamadan sonra kadınlar gelecek ay yine sokakta olacaklarını söyleyerek eylemi bitirdi.