19 Nisan 2024 Cuma

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz

38. kez sokaklardan sesini yükselten Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, 8 Mart'ta Moğolistan uyruklu bir kadının katledildiğini belirterek "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" dedi.
Her ayın 11'inde Özgecan Aslan'ın katledilmesine atfen kadın katliamlarının son bulması için eylem yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, bu ay eylemini Süreyye Operası önünde gerçekleştirdi.
 
Kadınlar eylemde "Kadınları değil cinayeti engelle", "Geceleride sokaklarında meydanlarida terketmiyoruz", "Kadına yönelik şiddete son", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.
 
38 haftadır erkek-devlet şiddetine karşı "Yaşamak istiyoruz" diyen İnisiyatif, bu ayki açıklamasında polisin keyfi olarak Kalkhedon Meydanı'nı yasaklaması nedeniyle eylemlerine Süreyya Operası önünde yapacağını duyurdu.
 
HAYATIMIZA SOKAKTA SAHİP ÇIKIYORUZ
 
Basın açıklamasını İnisiyatifi adına Cansu Kalender okudu. Kalender, "Geçtiğimiz şubat ayında 31 kadın erkekler tarafından katledildi. Her ay günde en az 1 kadının katledildiği tacizin, tecavüzün ve şiddetin kayıtlı/kayıt dışı yüzlerce saldırının gerçekleştiği bir süreçte yaşıyoruz ne yazıkki. Kadına dönük tüm bu saldırılara karşı ise kadınlar olarak sokakta hayatlarımızı ve haklarımızı koruma mücadelesi vermeye devam ediyoruz" dedi.
 
Kadın özgürlük mücadelesinin önemli günlerinden biri olan 8 Mart'ta Moğolistan uyruklu bir kadının evinde, İdris isimli erkek tarafından katledildiğini hatırlatan Kalender, İdris isimli erkeğin kadının evine zorla girerek başından vurması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.
 
ÖLDÜREN SEVGİ İSTEMİYORUZ 
 
'Sevgi' adı altında kadınların katledilmesini ve şiddete uğramasını kabul etmediklerini belirten Kalender, "Öldüren sevgi değil yaşamak istiyoruz" dediklerini belirterek "Her gün bu katliamlara yenisi eklenmemesi için bu alandan kadınların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Onlardan biride Münevver Kızıl, Münevver 6 yıldır sistematik şekilde eski sevgilisi tarafından şiddet, taciz ve ölüm tehditleri alıyor fakat Münevver için diğer öldürülen kadınlar gibi 6284 sayılı yasa usulünce uygulanmıyor, açtığı davalar takipsizlikle sonuçlanıyor" diye konuştu.
 
Mahkeme salonlarından gerçek adalet değil erkek adalet çıktığını ve Münevver Kızıl'ın yanında olduklarını ifade eden Kalender, davasının da takip ettiklerini belirtti.
 
SOKAKLARI TERK ETMEYECEĞİZ
 
"Tüm bunlar yaşanırken onbinlerce kadın şiddete tacize dur demek için geldiği Taksim'de polis engeli ile karşılaşmış ama buna rağmen sokakları terketmemiştir. Ve bir kişi daha eksilmeyene kadar da terk etmeyecegiz" diyen Kalender, her ay olduğu gibi nisan ayının 11'inde de meydanda olup, kadınların yaşam hakkını savunacaklarını ifade etti.
 
Her gün kadınların yaşam hakkının gasp edip, kriz ile bunu pekiştirip kadın emeğini ve bedenini sömürenlere karşı mücadele etmeye devam edeceklerini kaydeden Kalender, tüm kadınları bu mücadeleye ortak olmaya ve kadın dayanışmasını yükseltmeye çağırdı.
 
Kadınlar, "Kadın cinayetleri politiktir", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganı atarak eylemi bitirdi.