4 Mayıs 2024 Cumartesi

Yargıtay: Aldatmak haksız tahriğin gerekçesi olamaz

Eşini katleden Yaşar Daşdelen'e yerel mahkemenin "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimleri uygulanmasını Yargıtay bozdu. Yargıtay'ın bozma gerekçesi ise; "aldatma"nın indirim uygulanmasının gerekçesi olamayacağı şeklinde.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, eşini tabanca ile katleden Yaşar Daşdelen verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını haksız tahrik ve iyi hal indirimi ile 20 yıla düşürdü. Ancak yerel mahkemenin bu kararı Yargıtay'dan döndü. 
 
Yargıtay'da bozma gerekçesi şöyle: "Yaşar Daşdelen'in eşi Ayten Daşdelen'i nitelikli bir biçimde öldürdüğünün kabulü sabittir. Maktuleyle sanığın müşterek çocukları olan tanıkların beyanına göre sanığın, suç tarihinden evvel evllikteki sadakat yükümlülüklerini ihlal edecek şekilde başka bir şahısla görüşen maktuleyi affettiği birkaç kez, onunla barışma ve bir araya gelme teklifinde bulunduğu, suç tarihinde karşılaştığı sırada da bu teklifini yineleği ve maktulenin olumsuz cevap vermesinden ötürü onu öldürdüğü görülmüştür. Sanık, fiili haksız bir şekilde ve hiddet altında olmadan işlediğinden ötürü 'haksız tahrik' ve 'iyi hal' indirimleri uygulanamaz."
 
Yargıtay bu kararı, kadın katili erkeklere "aldatıldıkları" bahanesi ile "iyi hal" ve "haksız tahrik" indirimi yapılmasına karşı örnek bir karar oldu.
 
NE OLMUŞTU?
 
İstanbul Göktürk'te eşi Ayten Daşdelen'i sokak ortasında tabancayla katleden Yaşar Daşdelen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak yerel mahkeme çocukların "Annemiz babamızı aldatıyordu" sözlerini dikkate alarak "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimi uygulayarak Yaşar Daşdelen'i 20 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.