29 Mart 2024 Cuma

'Vazgeçmeyeceğiz, Gülistan'ı bulacağız'

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'nın çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, baş şüpheli olan Zainal Abarakov'u koruyan devlete seslendi: "Vazgeçmeyeceğiz, Gülistan'ı bulacağız"

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, Gülistan Doku'nun bulunması için Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde açıklama yaptı.

"Zaynal Abakarov tutuklansın" pankartının açıldığı eylemde, "Gülistan'ı bulacağız", "Zaynal derhal yargılansın", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganları atıldı.

Açıklama yapan Hivda Selen, Gülistan'ın 248 gündür kayıp olduğunu hatırlattı, "Gülistan Dokunun kayboluşunun ardından Adalet komisyonları olarak büyük bir iddia ile yola çıktık; Gülistan dokuyu biz bulacağız. Gülistan Dokuyu kadınlar bulacak! Çünkü bizler biliyoruz ki bugün kadınların katledilmesine, kaybedilmesine göz yumanlar Gülistan Doku için hiçbir adım atmıyor! Baş şüpheli Zaynal Abakarov hala yargılanmadı. Gülistan Doku için 'sözde' yapılan arama çalışmaları devam etmiyor" dedi.

Doku'nun ailesinin de Dersim'de oturma eylemi yaptığını hatırlatan Selen, dün polisin saldırarak abla Aygül ile anne Bedriye Doku'yu gözaltın aldığını söyledi. Selen, kadınlar kaybedilirken gözlerini ve kulaklarını kapatan erkek devlet ve kurumlarının, "Gülistan Doku nerede" diye soran ailesinin önüne barikat kurduğunu, gözaltına aldığını söyledi.

Selen, komisyonun oluşturduğu bir heyet de Dersim'e gittiğini ancak alana dahi yaklaştırılmadığını kaydetti.

Selen şöyle devam etti: "Soruyoruz? Bir genç kadının akıbetini soran aile ve kadınların karşısına kuracağınız barikatları neden katillerin ve Zaynal'ın karşısında kurmadınız! Dün işkenceyle gözaltına aldığınız yine bir kadın katili değil, Zaynal değil. Gülistanı arayan ve soran Bedriye anneydi! Bizi Gülistanı sormaktan ve onu aramaktan vazgeçiremeyeceksiniz!"

'NEDEN ZAİNAL DEĞİL DE GÜLİSTAN'IN AİLESİ GÖZALTINA ALINIYOR'
Baş şüpheli Zainal Abakarov'un üvey babası Engin Yücer'in polis olduğu için devlet tarafından korunduğunu ifade eden Selen, "Biz kadınlar soruyoruz Zainal'ın zorla getirilme kararı varken neden Zainal değil de Gülistan'ın ailesi gözaltına alınıyor?" diye sordu.

"Gülistan’ı arayanlara baskı yaparak onu aramaktan vazgeçeceğimizi sananlar yanılıyorlar" diyen Selen, Gülistan'ın sesi, kız kardeşleri olarak değil, Gülistan'ın kendisi olarak alanlarda, sokaklarda olduklarını vurguladı.

'KADIN DAYANIŞMASIYLA GÜLİSTAN'I BULACAĞIZ'
Bir kadının daha akıbetinin belirsiz kalmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Selen, şöyle devam etti: "Gülistan kaybolduğu günden bu yana kaç kadın katledildi sayamıyoruz. Gülistan kaybolduğu günden bu yana kaç kadın katili, tacizci serbest bırakıldı sayamıyoruz. Katilleri değil kadınları yargılayan erkek yargı tecavüz faili katil Musa Orhan'ı serbest bıraktı. Nadira Kadirova'nın dosyasını kapattı. Bugün mecliste bir kadının katili dolaşıyor. Bugün tacizciler, çocuk istismarcıları ellerini kollarını sallayarak aramızda dolaşıyor. Yetmiyor erkek devlet bir de İstanbul Sözleşmesine saldırıyor. Kadınlar için güvence olan İstanbul Sözleşmesini hedef gösteriyor. Bütün bunlarla beraber Gülistan Doku'nun kaybedilmesinde baş şüpheli konumunda olan Zainal Abakarov değil Gülistan'ı soran kadınlar erkek devlet şiddetiyle karşılaşıyor. Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkmamız istemiyorlar, bizlere meydanları yasaklamak istiyorlar. İşte meydanlar, işte kadınlar. Kadın dayanışmasıyla Gülistanı bulacağız."

'GÜLİSTAN İÇİN ADALET SAĞLAMAKTA KARARLIYIZ'
"Şule Çet için adalet" diyerek yola çıktıklarını, bugün de Gülistan'ın sesi olmaya çalıştıklarını kaydeden Selen, "Bugün yine aynı kadınlar Gülistan’ın mücadelesini yükseltmek ve er ya da geç kaybedenlerden hesap sormak için dünden daha çok iddialı ve kararlı.Bizler gücümüzü geçmiş deneyimlerimizden alıyoruz ve iddialıyız tarih erkek egemenliğini değil bizim mücadelemizi, Gülistan'ın mücadelesini yaldızlı büyük puntolarla haykıracak. Çünkü bizler dünyanın altını üstüne getiren kadınlarız ve altının üstünden güzel olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.