17 Nisan 2024 Çarşamba

Üniversiteli kadınlar: Kadınların isyanı kampüslerden taşıyor

İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Dayanışması Topluluğu, 8 Mart etkinlikleri kapsamında İÜ Ana Kapı'ya yürüyüş düzenledi. Burada yapılan açıklamada, "8 Mart'ı yasaklamaya çalışan herkes bilsin, amfilere, hapsetmeye çalıştığınız evlere, fabrikalara sığmadık, sığmıyoruz" diye belirtildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kadın Araştırmaları ve Dayanışması Topluluğu, 8 Mart etkinlikleri kapsamında İletişim Fakültesi önünden Ana Kapı'ya yürüyüş düzenledi. 

"Kadınların isyanı kampüslerden taşıyor" pankartının eylemde "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Kadınların isyanı kampüslerden taşıyor" sloganları atıldı.

Ana Kapı önünde yapılan açıklamada "Bizler bugün bu meydanda; kampüslerde yaşanan ÖGB tacizlerine, tacizcileri aklayan, kadınların 8 Mart şenliğini engellemek için geçiş yasağı koyan rektörlere, akademide cinsiyetçiliğe direnen kadınlar olarak yer alıyoruz. Tüm bunlara karşı amfilerde, kantinlerde, okul bahçelerinde kadın mücadelesini ilmek ilmek örerek, yaşam alanlarımız olan üniversitelerimizi savunuyoruz" denildi.

1857'de bir tekstil fabrikasında greve çıktıkları için katledilen kadınlardan aldıkları öfkeyle, umutlarını birleştirdiklerini ifade eden genç kadınlar, "Üniversiteli kadınlar olarak Ceren Damar'ın, Şule Çet'in, Ceren Özdemir'in, Emine Bulut'un ve katledilen her kadının hesabını soracağımızın sözünü veriyoruz. Yeldana'ya, dosyası kapatılan Nadira'ya, 62 gündür kayıp olan ve hakkında nitelikli bir araştırma yürütülmeyen sıra arkadaşımız Gülistan Doku'ya ne olduğunu İstanbul Üniversitesi önünden tekrar tekrar soruyoruz" diye kaydidildi.

Atölyelerde, evlerde, sokaklarda, sınırlarda ataerkiye karşı direnen kadınların sesini kampüslerimizden yükselttiklerini, birbirlerinden aldıkları güçle tacizin, tecavüzün, homofobinin, transfobinin karşısında durduklarının altını çizen genç kadınlar, "Meksika'da erkeklerden yargı dilenmeyip, erkek yargıyı ateşe veren, Şili'de Las Tesis dansıyla kadın cinayetlerini protesto ederek dünyayı sarsan kadınlar gibi erkek egemen dünyayı köklerinden sarsaracağımıza bugün bu meydandan söz veriyoruz. 8 Mart'ı yasaklamaya çalışan herkes bilsin, amfilere, hapsetmeye çalıştığınız evlere, fabrikalara sığmadık, sığmıyoruz. Kadınların isyanı kampüslerden sokaklara, meydanlara taşıyor; morumuzla, isyanımızla, öfkemizle, coşkumuzla üniversiteli kadınların sözünü yükseltmek için 8 Mart'ta saat 7'de Taksim'de 18. Feminist Gece Yürüyüşü'nde buluşuyoruz" diye belirtti.