19 Mayıs 2024 Pazar

Uluslararası Af Örgütü: İran'da 106 kişi öldürüldü

Uluslararası Af Örgütü, İran'daki eylemlerde 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. İran medyasına yansıyan haberlerde ise dokuz kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, İran'da benzin zamlarını protesto eden en az 106 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Örgütün Twitter hesabından yapılan açıklamada polisin 21 kentte eylemcilerin üzerine ateş açarak onlarca kişinin ölümüne neden olduğu ifade edildi.

Açıklamada, İran güvenlik güçlerinin eylemcilere uyguladığı şiddetin çok sayıda video kaydı ve tanık ifadeleriyle kanıtlandığı belirtildi.

İran medyasında ise Cuma günü başlayan eylemlerde bugüne dek toplam dokuz kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı. Medyada yer alan bilgilere göre hayatını kaybedenlerin dördü eylemci, üçü Devrim Muhafızları mensubu ve ikisi de polis.

Protestolara katılan bin civarında eylemcinin ise gözaltına alındığı bildirildi.

Tahran hükümeti, eylemlerin kısmen etkisini azalttığını açıklasa da internet erişimine getirilen engel dördüncü gününde de devam ediyor. İnternete erişim engelinin eylemlerin yeniden artmasını önlemek amacını taşıdığı belirtiliyor.

BM'DEN DİYALOG ÇAĞRISI
İran'da güvenlik güçlerinin eylemcilere yönelik saldırısı uluslararası düzeyde tepkilere ve eleştirilere neden oldu. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Salı günü Tahran yönetimine diyalog çağrısı yaptı. Yapılan çağrıda, "Bu tür ve bu ölçekte protestolar, kolaylıkla geçiştirilemeyecek derecede derin ve gerekçesi bulunan kötü koşulların bir işaretidir" ifadesine yer verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Rupert Colville ise Cenevre'de yaptığı açıklamada, gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getirerek, "Eylemcilere gerçek mermilerle müdahaleler de dahil şiddet uygulandığı, uluslararası normların ve standartların ihlal edildiğine yönelik haberlerden dolayı endişeliyiz" dedi.

Colville İran yönetimine internet ve diğer iletişim araçlarına erişimi derhal yeniden sağlaması çağrısında bulundu.

İran medyası eylemler nedeniyle ülkenin güneyi ve kuzey batısında birinci futbol ligindeki çok sayıda müsabakanın iptal edildiğini duyurdu. Eylemlerin stadyumlara da taşmasından endişe ediliyor. Bu bölgeler eylemlerin en şiddetli geçtiği yerler olarak biliniyor.

İran'da devam eden ekonomik kriz nedeniyle hükümet Cuma gecesi benzin satışına kısıtlama getirerek fiyatlara zam yapmıştı. Satın alınan ilk 60 litre benzinde fiyat yüzde 50 oranında artırılmış ve daha fazla alınması halinde fiyatın yüzde 300 oranında zamlı olmasına karar verilmişti. Zam sonrası başkent Tahran başta olmak üzere, Ahvaz, Hürremşehr, Bircend, Meşhed, Sircan, Geçsaran, Bender Abbas, İsfahan, Şiraz, Tebriz ve Kirmanşah şehirlerinde halkın protestoları olmuştu.