28 Mart 2024 Perşembe

Tutuklanan kadınlar için Urfa ve Muş'ta basın açıklaması

HDP Kadın Meclisi üyeleri, Urfa ve Muş'ta Rosa Kadın Derneği üyelerinin tutuklanmasına karşı basın açıklamaları yaptı.

Diyarbakır'da faaliyet yürüten Rosa Kadın Derneği soruşturması kapsamında 9 kadının tutuklanması Urfa ve Muş'ta protesto edildi,

URFA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri, tutuklanan kadınlar ile dayanışmak için partinin il binası önünde açıklama yaptı. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü'nün de katılımıyla yapılan açıklama sırasında "Kadın mücadelemiz yargılanamaz" pankartı ile tutuklanan kadınların fotoğrafları taşındı.

Yaptığı konuşmada sorgu aşamasında tutuklanan kadınlara Gülistan Doku ve eşbaşkanlık sistemine yönelik sorular yöneltildiğini belirten Ayşe Sürücü, bu duruma "Buradan bir kez daha soruyoruz; Gülistan Doku nerede? Eşbaşkanlık sistemi bizim mor çizgimizdir diyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Partilerine yönelik siyasi soykırım operasyonlarının devam ettiğini söyleyen Sürücü, Batman İl Örgütü binalarının polisler tarafından basılması ve il eşbaşkanlarının gözaltına alınması üzerinde durdu. Sürücü, şunları söyledi: "Buradan sesleniyoruz; arkadaşlarımızı serbest bırakın ve demokratik siyaseti tasfiye etme arayışından vazgeçin. Bu iktidar her yönden demokratik siyaseti tasfiye etmek istiyor. Kadın kurumlarımıza, eşbaşkanlık sistemimize her yerden saldırıyor. Bayramdan önce Diyarbakır'da gözaltına alınan 18 kişi içinde 12'si kadındı. Yine bu sefer saldırıların odağında Rosa Kadın Derneği vardı. Dernek binasına baskın yapılarak yönetici arkadaşlarımız evlerinde gözaltına alındılar. Tutuklanan 12 kişi arasında 8 kişi kadın arkadaşlarımızdı. Biz bu saldırıları lanetliyoruz. Bu tutuklamaların ardında devlet yetkilileri ‘Biz başarılı bir operasyon yaptık' dediler. Peki, neydi başarılı operasyonlar kadın kazanımlarına ve kadın hareketlerine yönelikti. HDP Kadın Meclisi olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Tutuklanan arkadaşlarımızı bir an önce serbest bırakın."

Açıklama, tutuklanan kadınların isimlerinin okunup, 5 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.

MUŞ
HDP Muş Kadın Meclisi, partinin il binasında yaptığı açıklamaya, milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Şevin Coşkun da katıldı.

Kadınlar adına açıklama yapan Koçyiğit, AKP'nin ayakta kalmak için zor yöntemlerini devreye koyduğunu söyleyerek, HDP ve kadınların bu politikanın hedefi olduğunu vurguladı. Kadınların kesintisiz bir mücadeleyi her alanda sürdürdüğünü dile getiren Koçyiğit, Diyarbakır'daki baskın ve tutuklanmaların AKP'nin kadına yönelik şiddetinin bir yansıması olduğunu vurguladı. Koçyiğit, "Çünkü Rosa Kadın Derneği'nin üyeleri aynı zamanda TJA'nın da birer üyesiydi. İktidar bu baskı politikalarıyla Türkiye ve bölgede kadın özgürlük mücadelesini geriletmek, kazanımlarımıza el koymak, kadınsız bir toplumsal düzen, kadının köleleştiği, kadının biat ettirildiği, bir toplumsal düzen kurmak istiyor" diye konuştu.

Meclis'e gelmesi beklenen "evlilik yoluyla af" düzenlemesine de değinen Koçyiğit, "AKP şuanda çocuklara istismar eden kişileri, çocuklarla evlendirilmek üzere bir yasa tasarısı hazırlıyor. Yani çocukları taciz edenler, çocukları istismar edenler, onları ömür boyu yanında tutacakları ‘eş' olarak tutacakları, bir istismar programının, yasasının da hazırlığını yapıyor. Bu AKP'nin nasıl bir toplumsal düzen kurmaya çalıştığının açık ve net gösteriyor" dedi.

Kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların AKP'nin cinsiyetçi politikalarına, nefret politikalarına, ötekileştiren politikalarına asla sessiz kalmayacağına vurgu yapan Koçyiğit, kadınların kazanılan haklarını korumaya devam edeceğini ve asla geri adım atmayacağını söyledi.