25 Nisan 2024 Perşembe

Tutuklanan kadınlar için eylem: Katilleri yargılayın

Diyarbakır'da tutuklanan kadın siyasetçiler için bir araya gelen kadınlar, kazanımlarından ve mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

HDK ve HDP Kadın Meclisleri ve TJA, SKM, Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadın Savunma Ağı ve feministler Diyarbakır'da tutuklanan siyasetçiler ile ilgili Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı. "Kadın mücadelemiz yargılanamaz" pankartının açıldığı eylem fiziki mesafa kurallarına uygun olarak düzenlendi. 

'TECAVÜZ YASALARINIZI GEÇİREMEYECEKSİNİZ' 
HDK İstanbul Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Rosa Kadın Derneği'nin yerel bir dernek olarak kurulmasına rağmen, yürüttüğü çalışmalarla uluslararası arenada kadın özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğunu kaydetti. Kadınların tüm baskılara rağmen susmadığını söyleyen Uğurlu, "Her şeye rağmen, bütün baskılarınıza rağmen tecavüz yasalarınızı geçiremeyeceksiniz" dedi. Uğurlu, kadınların özgürlük mücadelesinden bir adım dahi geri adım atmayacağını kaydetti. 

'KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SÜRECEK'
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise kadın kazanımlarına yönelik saldırı dalgasının sürdüğünü vurguladı. Pandemi günlerinde kadına yönelik şiddet artarken iktidarın bunu önlemek yerine cesaretlendirdiğinin altını çizen Gülüm, tutuklamalara, baskılara rağmen kadın özgürlük mücadelesi yürüteceklerini vurguladı. 

Basın metnini Suna Kaymaz okudu. Gözaltına alınan kadınların dosyaları için 24 saat gizlilik kararı alındığını ve bir gün boyunca kimseye bilgi verilmediğini söyleyen Kaymaz, "Rosa Kadın Derneği basıldı ve derneğin resmi evraklarına dernek avukatlarına bile haber verilmeden el kondu. Ve bu şekilde şiddet mağduru olan kadınların korunması için alınan bilgi ve belgeler baskın yapan ekiplerce riske atılmış oldu" dedi.

Kadınların kendilerini güvende hissettikleri tek kurum olan Rosa kadın derneğine karşı yapılan bu saldırının aynı zamanda kadınları yalnızlaştırmak istemenin de başka bir ifadesi olduğunu söyleyen Kaymaz, "Kurucuları, yöneticileri ve TJA aktivistleri de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı isyan eden, kadına karşı uygulanan şiddete, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına karşı her türlü dayanışmayı sınırları aşan bir azim ve kararlılıkla yürüten yol arkadaşlarımızdır" ifadelerini kullandı. 

'KAZANIMLARIMIZDAN TAVİZ VERMİYORUZ' 
Gözaltında yöneltilen sorularla kadın çalışmasının kriminalize edilmek istendiğini kaydeden Kaymaz, şöyle devam etti: "Kazanımlarımızdan taviz vermiyoruz. Arkadaşlarımızın gözaltı ve tutuklanmasına dair itirazlarımızı bir kez daha buradan yükseltiyoruz. Barış eşitlik ve özgürlük talebimizi hiçbir saldırıya boyun eğmeyerek en yüksek sesle dile getireceğimizi ifade ediyoruz. Siyasetin erkekleşmesine karşı eşit temsiliyeti, eş başkanlığı mor çizgimiz olarak savunacağımızı ve koruyacağımızı tekrar dile getiriyoruz! Her türlü erkek-devlet şiddetine ve saldırıya karşı bizler alanlarda olacağımızı belirtiyoruz."

'KADIN MÜCADELESİNİ DEĞİL, TECAVÜZ FAİLLERİNİ SORGULAYIN' 
İktidara seslenen Kaymaz, "Kadın mücadelesini değil şiddet, tecavüz taciz faillerini sorgulayın. Barış isteyenleri değil, savaş çığırtkanlarını, çeteleri, katilleri sorgulayın. Gülistan Doku nerede diyenleri değil, Gülistan'ı kaybedenleri sorgulayın" vurgusu yaptı.

HATAY KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ'DEN ROSA'YA DESTEK AÇIKLAMASI
Hatay'da da Kadınlar Birlikte Güçlü, Rosa Kadın Derneği üyelerinin tutuklanmasına tepki gösterdi. "Kadın mücadelesi engellenemez" denilen açıklamada, kadınların dayanışma ve mücadeleden vazgeçmeyeceği vurgulandı.