26 Nisan 2024 Cuma

Türkiye, çetelerin Efrin'den kaçışını engellemeye çalışıyor

İdlib?ten göç eden çeteler ve aileleri Efrin?e geçiyor. Ancak Efrin'de kalmak istemeyen çete üyeleri ve aileleri, Türkiye'ye kaçmaya çalışıyor. Türk devleti ise çetelerin Efrin'i bırakıp Türkiye'ye geçmesini istemediği için işgal sırasında sınır boyundaki duvarlarda açtığı delikleri yeniden kapatarak, çete üyelerinin kaçışını engellemek istiyor.
Suriye rejiminin, AKP/Saray iktidarının desteklediği çetelere yönelik İdlib’te gerçekleştirdiği saldırılardan kaçan ÖSO çeteleri Efrin'den Türkiye’ye geçmek için hazırlık yapıyor.  
 
Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, yeni adıyla Tahrir El Şam (El Nusra) çete grubunun ise Türk devletinden daha önce aldığı silahlar ile İdlib’in yüzde 60'ını kontrolü altında aldığı bölgelerde Suriye ve Rusya’ya karşı gerilla tarzı bir direniş gösterecek. Ayrıca Türk devletinin kendilerini Rusya’ya peşkeş çektiği için ÖSO çetelerine güvenmedikleri ve tek başlarına İdlib’i savunacakları iddia edilirken,  ÖSO çetelerinin ise kısa süre içerisinde İdlib’ten çıkacağı öne sürülüyor. 
 
Daha önce defalarca basına yansıdığı gibi olası İdlib savaşında bölgeden çıkarılacak kimi çete gruplarının Güney Kürdistan’da PKK gerillalarına karşı savaştırılmak üzere bu bölgelere sevk edileceği belirtiliyor. Türk devleti tarafından bazı çete gruplarına yüklü miktarda para ödendiği de yerel kaynaklar tarafından iddia ediliyor.
 
Geçtiğimiz günlerde MİT,  İdlib’teki ÖSO içerisinde yer alan Sultan Murat, El Şarqiye, Cebhet El Hamza çetelerinin de aralarında bulunduğu 13 örgüt ile görüşme gerçekleştirdi.  Bu görüşmelerde Türk devleti, ÖSO çetelerinin Tahrir El Şam grubundan ayrılmasını isterken, karşılığanda ÖSO çetelerini savunacaklarının garantisini verdiği belirtiliyor.
 
ÖSO çeteleri ise Suriye ve Rusya’nın saldırılarını durdurması için Türkiye’nin aracı olmasını istiyor. Diğer yandan Antakya ve Kilis’e yoğun şekilde obüs ve tank sevkiyatı yapan TSK sınırda ise asker sayısını artırmış durumda. 
 
İdlib’ten göç eden çeteler ve aileleri Efrin’e geçiyor. Efrin kent merkezinde tutunamayan çeteler ve aileleri özellikle Raco, Bilbile ve Mabatta bölgelerine dağıldı. Bu bölgelerde son günlerde gerçekleştirilen YPG, YPJ ve Zeytin Gazabı Eylem Odası'nın eylemlerinden korkan çeteler, kaçakçılara kişi başına bin dolar vererek Türkiye'ye kaçmaya çalışıyor. 
 
Türk devleti ise çetelerin Efrin'i bırakıp Türkiye'ye geçmesini istemediği için işgal sırasında sınır boyundaki duvarlarda açtığı delikleri yeniden kapatarak, çete üyelerinin kaçışını engellemek istiyor. 
 
Yerel kaynakların Raco bölgesinde aktardığı bilgilere göre Raco’ya, Guta ve İdlib’ten getirilerek yerleştirilen çeteler ve aileleri son günlerde Suriye rejiminin İdlib’e yönelik başlattığı operasyon ile Zeytin Gazabı Eylem Odası'nın çete liderlerine yönelik gerçekleştirdiği eylemlerin ardından bu bölgede de korkuya kapılmış durumdalar. 
 
Bölgeden alınan bir başka bilgi ise Türk askerleri, Türkiye’ye geçmek isteyen çeteler ile ailelerine Raco'nun Meskene Jer köyünden ateş açarak 15 kişiyi öldürdü. Ölen çetelerin ve ailelerinin cenazeleri Türk askerleri tarafından alınarak kaçırıldı. Türk askerlerinin bu bölgede kaçışları engellemek için yoğun önlemler aldığı aktarılıyor.