26 Nisan 2024 Cuma

TTB Büyük Kongresi: Sağlıklı bir toplum için TAMAM

TTB Büyük Kongresi'nde konuşan Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, "Sağlıklı bir toplum için; barışın egemen olduğu, özgür, demokratik ve laik bir ülke için; işçilerin, emekçilerin ve tüm halkımızın, kendilerini ilgilendiren her konuda söz, yetki ve karar hakkının olduğu bir gelecek için TAMAM diyoruz" dedi.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 69. Büyük Kongresi Ankara Devlet Su İşleri (DSİ) Konferans Salonu’nda başladı. 3 günlük kongre, 10 Haziran günü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Kantini’nde yapılacak seçimlerle sona erecek. 
 
Kongreye delegelerin yanı sıra çok sayıda emek ve meslek örgütü, siyasi parti, demokratik kitle örgütünden temsilciler katıldı. 
 
Açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, OHAL koşulları altında, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, ülkenin kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yönetildiği bu dönemde, bütün alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da hukuksuzluklar yaşandığını kaydetti.
 
OHAL döneminde 14 KHK ile 100 bini aşkın kamu görevlisinin herhangi bir kanıta dayanmadan, savunma hakkı tanınmadan ve adil yargılanma yolları tıkanarak kamu görevinden çıkarıldığını belirten Tükel, bu dönemde KHK’larla ihraç edilen hekim sayısının 3 bin 342 olduğunu hatırlattı. Tükel, ihraç edilenler arasında TTB’nin geçmiş dönemdeki başkanı ve ikinci başkanı da olmak üzere çeşitli kurullarında görev yapmış ya da yapmakta olan isimlerin, tabip odaları yöneticilerinin, TTB Büyük Kongre delegeleri ve TTB üyelerinin de bulunduğuna dikkat çekti.
 
Bu dönemin önemli bir sorununun da KHK ile kamu görevine başlayanlara güvenlik soruşturması yapılması olduğunu ifade eden Tükel, çok sayıda yeni mezun hekimin güvenlik soruşturmalarından dolayı atanmadığını ya da aylarca bekletildiğini aktardı. Tükel, güvenlik soruşturmalarının kaldırılması ve güvenlik soruşturmaları ile bekletilen ya da ataması yapılmayan hekimlerin görevlerine bir an önce başlatılması gerektiğini vurguladı.
 
TTB TARİHİNE GEÇEN SALDIRI
 
Tükel, bu dönem TTB tarihine de geçen bir diğer büyük saldırıyı bizzat TTB Merkez Konseyi olarak yaşadıklarını belirtirken, hekimliğin evrensel ilkeleri doğrultusunda daha önce de defalarca dile getirdikleri 'Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur' başlıklı açıklama dolayısıyla önce en yetkili ağızlarca hedef gösterilerek tehdit edildiklerini, sonra gözaltına alındıklarını anımsattı. 
 
ONUR HAMZAOĞLU'NU SELAMLADI
 
Aynı zamanda TTB Toplum ve Hekim Dergisi Editörü olan HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nu selamlayan Tükel, Hamzaoğlu’nun bir an önce özgürlüğüne kavuşması dileğini iletti.
 
Prof. Tükel, Türkiye’de sağlık alanında büyük olumsuzluklar yaşandığını belirterek, 15 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın çok sayıda soruna yol açtığını, Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasının açık verdiğini, performans sisteminin sağlık hizmetinin niteliğini düşürdüğünü anlattı.
 
Aile hekimliğinden şehir hastanelerine, tıp fakültelerinin nitelik sorunundan sağlık çalışanlarına şiddete kadar bir dizi soruna değinerek, performans sistemi ve döner sermaye uygulamasının kaldırılması, GSS’nin terkedilmesi ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 
 
KADIN SAĞLIĞINA YÖNELİK ÇAĞDIŞI GÖRÜŞLERİ KABUL ETMİYORUZ
 
Tükel, iktidarın kadınlara ve kadın sağlığına yönelik çağdışı, erkek egemen görüş ve uygulamaları kabul etmediklerini de ifade etti.
 
Tükel, yaşamdan yana tavırlarını her koşulda sürdürdüklerini, hekimlik değerlerinin bir gereği olarak, barıştan, demokrasiden yana olmaktan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceklerini vurguladı ve şöyle devam etti:
 
"Sağlıklı bir toplum için; barışın egemen olduğu, özgür, demokratik ve laik bir ülke için; işçilerin, emekçilerin ve tüm halkımızın, kendilerini ilgilendiren her konuda söz, yetki ve karar hakkının olduğu bir gelecek için TAMAM diyoruz. Oyumuza sahip çıkacağız; oyumuzu demokrasiden, emekten, barıştan, özgürlüklerden yana kullanacağız."
 
Raşit Tükel’in konuşmasının ardından, konukların konuşmalarına geçildi. 
 
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri Neslihan Sevim, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Önder İşleyen, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, HDP İstanbul Milletvekili adayı Erkan Baş, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, konuşmalarıyla TTB Büyük Kongresi’ni selamladı.