4 Mayıs 2024 Cumartesi

Trans kadın Arıkan açlık grevinin 17. gününde

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutuklu bulunan trans kadın Esra Arıkan hapishanede yaşadığı hak ihlaline ilişkin 5 Ekim'de açlık grevine başladı.

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutuklu bulunan trans kadın Esra Arıkan yaşadığı hak ihlalleri nedeniyle bir kez daha açlık grevine başladı.

14 yıldır tutuklu bulunan Arıkan, hapishanede yaşamını el işi üretimleriyle devam ettirirken, hapishane yönetimi, kantinde boncuk satışını durdurdu. Kargo ile bu tür malzemelerin tutuklulara ulaşmasını da engelleyen hapishane yönetimine karşı Arıkan açlık grevine başladı.

El işi üretimleriyle yaşamını devam ettirdiğini belirten Arıkan, bu hakkının elinden alınmasına tepki gösterdi.

Esra Arıkan Solidarity Network instagram hesabı üzerinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, ihtiyaç duyduğu malzemelerin satış yasağı kaldırılana kadar açlık grevine devam edeceği aktardı.

KANTİN İHTİYACI KARŞILANMIYOR
Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Esra ona fon oluşturmamız için düzenli olarak bize anahtarlıklar ve çeşitli el işleri yaparak gönderiyor. Bu el işlerini yapmak için de kantinden boncuk satın alıyor. Hapishane yönetimi tutsakların yaratıcılığını sabote etmenin bir yolu olarak bu kimseye zararı olmayan malzemeleri satmamaya karar verdi. Daha önce kantinde bulunmadığında yaptığımız gibi kargo ile gönderilecek boncukları da kabul etmeyeceklerini söylediler. Bu yasakla amaçlanan tutsakların ekonomik durumları üzerinde total bir kontrol sağlayarak, tutsakların elzem sağlık ürünlerini üstelik standart fiyatların çok üstündeki rakamlarda satın almasını engellemektir. Esra hapishane yönetimi ihtiyaç duyduğu malzemelerin satışına ilişkin yasak sona erene dek açlık grevi eylemine devam edecektir. Tutsaklar hapishane yönetiminden azade ekonomik bağımsızlığa sahip olmalıdır."