4 Mayıs 2024 Cumartesi

TJA aktivistleri: Ayşe Gökkan'a verilen cezayı tanımıyoruz

TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a verilen 30 yıl hapis cezasına Diyarbakır ve Şırnak'ta kadınlar tepki gösterdi. "Ayşe Gökkan'a verilen cezayı kabul etmiyoruz. Bizler de Ayşe gibi hiçbir yere gitmeyip bu topraklarda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a, yargılandığı davada verilen 30 yıl hapis kararı birçok kentte protesto edildi. TJA aktivistleri, Diyarbakır ve Şırnak'ta açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamalarda, hapis cezasının Kürt kadın mücadelesini hedef aldığı vurgulanırken, bu saldırılara karşı mücadeleyi büyütme sözü verildi.

TOSUN: KARARI KABUL ETMİYORUZ
TJA aktivistleri, Ayşe Gökkan için Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl binasında açıklama yaptı. Açıklamada "Kadınız, Kürdüz, buradayız" ve "Jin, jiyan, azadî" pankartları açıldı.

TJA adına konuşan HDP Diyarbakır milletvekili Remziye Tosun, mahkeme kararının talimatla verildiğine işaret etti. Kürt kadınlarını tutuklayarak mücadele eden kadınların iradesinin kırılmaya çalışıldığını kaydeden Tosun, "Ayşe Gökkan arkadaşımız adaletsizlik, hukuksuzluk, cinsiyetçilik ve ırkçılığa karşı mücadelesini sürdürüyordu. Ayşe yıllardır zor şartlar altında kadın çalışmalarında yer aldı. Ayşe'ye verdikleri cezayla kadınların mücadelesini bastırmaya çalıştılar. Verdikleri cezalarla Ayşe Gökkan ve Leyla Güven gibi mücadele veren ve özgürlük isteyen kadınları hedefliyorlar. Biz verilen kararları kabul etmiyoruz" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'
Özel savaş politikaları ile Kürt kadınlarının susturulmak istendiğinin altını çizen Tosun, Ayşe Gökkan'ın "Hiçbir yere gitmiyorum, mücadelemi burada sürdüreceğim" şeklindeki açıklamasını hatırlattı. Tosun, "Bizler de Ayşe gibi hiçbir yere gitmeyip bu topraklarda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Kürt kadınlarının barış, demokrasi ve eşitlik mücadele yürüttüğünü vurgulayan Tosun, kadınlara şöyle seslendi: "Ayşe Gökkan'a verilen cezayı kabul etmeyip güçlü bir tutumla tepki göstermeye çağırıyoruz. Bizler TJA'lılar olarak uygulanan bu tutumu kabul etmeyeceğiz, mücadelemize devam edeceğiz."

Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla son buldu.

'KADIN MÜCADELEMİZ YARGILANAMAZ'
Şırnak'ta da TJA aktivistleri, Ayşe Gökkan'a verilen cezaya karşı HDP İl binasında açıklama yaptı. HDP Diyarbakır milletvekili Dersim Dağ, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi katıldığı açıklamada, "Ayşe Gökkan yalnız değildir, kadın mücadelemiz yargılanamaz" pankartı açıldı.

DAĞ: BOYUN EĞMEDİK
Açıklamada konuşan Dersim Dağ, Ayşe Gökkan'a verilen cezanın kadın mücadelesine yapılan ilk saldırı olmadığını söyledi. Ayşe Gökkan'ın 83 kez gözaltına alındığını, tutuklandığını ve hakkında birçok dava açıldığını hatırlatan Dağ, "Ama yine de erkek egemen zihniyete boyun eğmedi ve kadın özgürlük mücadelesini sürdürdü. Ayşe Gökkan'a verilen 30 yıl ceza onun şahsında Kürt ve kadın mücadelesine yöneliktir. Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk'tan Ayşe Gökkan'a kadar kadınlar iktidarın hukuk oyunlarına karşı boyun eğmedi" dedi.

'MÜCADELEMİZ BİNLERLE DEVAM EDECEK'
Dersim Dağ, mahkeme kararını tanımadıklarını belirterek, "Özgürlük mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Yaşanan bu hukuksuzluk bizi mücadelemizden alıkoyamaz. Mücadelemizi güçlendireceğiz. Biz kadınlar Ayşe Gökkan, Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk'un yolunda olacağız. Kadına yönelik yapılan saldırılar karşısında mücadelemiz devam edecek. Ayşe Gökkan'ın dediği gibi biz Kürt'üz, buradayız ve her zaman alanlarda olacağız. Kadın özgürlük mücadelemiz sürecek. Mücadelemiz Ayşe Gökkan'ın yolunda yürüyen binlerle devam edecek" diye konuştu.