18 Nisan 2024 Perşembe

Tedavi edilmeyen tutsakların durumu AYM'ye taşındı

Avukatlar, Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde açlık grevini sonlandıran tutsakların tedavi için hastaneye kaldırılmamasını Anayasa Mahkemesi?ne taşıdı. Ölüm orucu direnişçisi Nesrin Akgül, Şükran Aydın ve Zozan Çiçek hastaneye sevk edilse de aynı gün cezaevine geri getirildi. Diğer tutsakların ise hala hastaneye sevkleri gerçekleşmedi. Bakırköy Kadın Hapishanesi’ndeki tutsaklar için Özgürlük İçin Hukukçular Derneği avukatları, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

AYM’ye yapılan başvuruda tutukluların açlık grevini bıraktıklarına dair dilekçeleri cezaevi idaresine verdiğini ve tedavi görmek istedikleri aktarıldı. Başvuru dilekçesinde “Cezaevinde serum verilmiş ve açlık grevinin bitirilmesinin üzerinden 3 gün geçmiş olmasına rağmen hastaneye sevkleri yapılmamıştır. Müvekkillerimiz ilgili olarak cezaevi ile yapmış olduğumuz şifahi görüşmelerde, müvekkillerin cezaevinde tedavi edildiği iddia edilmişse de, bilindiği üzere cezaevinde sadece bir pratisyen hekim olup, uzun süre kalınan bir açlık grevinde uzman tetkikinin yapılması gerekmektedir” denildi.

Dilekçede, “Kimi müvekkillerimizin bütün tetkik ve tahlillerinin yapılması ve günün 24 saati müşahede altında tutularak tedavisinin yapılması gerekmektedir ve açlık grevleri yani uzamış açlık multi-disipliner olarak ilgili uzmanlık alanları ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Oysa cezaevindeki hekim sadece mesai saatleri oradadır. Açlık grevleri ile ilgili herhangi bir uzmanlığı da bulunmamaktadır” diye belirtildi.

Avukatlar, müvekkillerinin muayene sonuçlarının birer örneğinin taraflarına verilmesini, belirlenen semptomların neler olduğu ve ne şekilde bir tedavi uygulandığı konusunda yazılı bir şekilde cevap verilmesini, ayaktan, cezaevi koşullarında takip ve tedavi kararının hangi bulgu ve laboratuvar sonucuna göre karar verildiğinin açıklanmasını, uzman görüşlerinin alınıp alınmadığı, alındıysa hangi uzmanlık alanları ve onların epikriz notlarının (görüş notları) iletilmesini, müvekkilin neden hastaneye sevk edilmediğini, hangi doktorun görüşüyle ne şekilde bir tedavi uygulandığının yazılı bir şekilde bildirilmesini talep etti.