26 Nisan 2024 Cuma

SYPG: İdama hayır Panahî'ye özgürlük

İran'da idam cezası verilen Kürt siyasi aktivist Ramîn Huseyn Penahî'ye ilişkin açıklama yapan SYPG "İdama hayır Panahî'ye özgürlük" dedi.
Halkların Birlik ve Dayanışma Bürosu (Saziya Yekîtî û Piştgiriya Gelan-SYPG), İran'da Perşembe günü idam edileceği açıklanan Kürt siyasi aktivist Ramîn Huseyn Penahî'ye ilişkin "İdama hayır Panahî'ye özgürlük" başlıklı açıklama yaptı.
 
SYPG, "Gerici faşist molla rejimi halklarımıza ve tüm ezilenlere karşı insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Devrimci bir Kürt olan Ramîn Huseyn Penahî geçen yıl Rojhilat'ın Sine kırsalında İran kontrası olan Pasdaranlarlarla girdiği bir çatışmada yaralı yakalandı. Aynı zamanda Komela savaşçısı olan Penahî ağır işkencelerden geçirildi. Uzunca bir süre yaralı ve sağ olduğu gizlendi. Penahî, molla rejiminin halk düşmanı mahkemelerince 'Allah'a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan' yargılandı ve 25 Şubat 2018'de idam cezasına çarptırıldı" dedi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"İslami faşist molla rejimi Kürt özgürlük mücadelesini ve onun kazanımlarını kanla, katliamla, soykırımla boğmaya çalışıyor. Tıpkı sömürgeci işgalci faşist Türk devleti gibi. Kürt halkının ulusal taleplerini ve onun mücadelesine karşı her türlü alçakça yöntemi kullanıyor. İdam da bunlardan birisidir. Penahî bir özgürlük savaşçısıdır. Kürt ulusunun ve İran'da ezilen bütün kesimlerin sınıfsal, ulusal, ekonomik, demokratik hakları için mücadele eden, savaşan bir Kürt devrimcisidir.
 
"Faşist molla rejimi yaralı yakaladığı Penahî'yi teslim almak için her türlü alçaklığa başvurmuştur. İdama karşı itirafçılığı, ihaneti dayatmıştır. Penahî İran molla rejiminin bütün kirli yöntemlerini ve tehditlerini reddetmiş onuru, özgürlüğü ve direnişi seçmiştir."
 
İran molla rejiminin Penahî'yi idam etmek istemesinin Kürt düşmanlığı olduğunu belirten SYPG, "Kokuşmuş molla rejimi Kürt özgürlük mücadelesini katliamlarla, idamlarla durdurabileceğini sanıyor. Penahî için alınan idam kararı bütün Kürt halkı için alınmış demektir. Kürt halkı, devrimci ve demokratik bütün güçler bu idam kararının ne anlama geldiğini çok iyi bilmektedir ve asla kabul etmeyecektir" diye kaydetti.
 
Penahî'nin şu anda ölüm orucuyla direnişini sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, "Penahî'nin direnişi hepimizin direnişidir. Penahî'nin direnişi özgürlük, onur, isyan direnişidir. Faşist molla rejimi Penahî'yi idam ederek bütün Kürt halkını idamla tehdit etmektedir. Faşist molla rejimi soykırımcıdır, sömürgecidir ve halklarımızın düşmanıdır. Penahî'nin idamını durdurmak ve özgürlüğünü sağlamak sömürgeciliğe, faşizme, gericiliğe ve bizlere dayatılan her türlü köleliğe karşı zafer anlamına gelecektir" denildi.
 
SYPG son olarak "Direnelim! Sokaklara çıkalım, alanları, meydanları tutuşturalım, yangın yerine çevirelim. Penahî'nin direnişini büyütelim ve İslami faşist molla rejiminin halk düşmanı mahkemelerinin aldığı insanlık düşmanı, Kürt düşmanı idam kararını durduralım" diye çağrı yaptı.