29 Mart 2024 Cuma

Suruç gazisi: Haklıysanız direnirsiniz, direnirseniz kazanırsınız

Rojava halkının 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nün yıldönümünde hala insanlık değerleri için mücadele ettiğini söyleyen Suruç gazisi Yasin Can, "Haklıysanız direnirsiniz, direnirseniz kazanırsınız" dedi.
 

15 Eylül 2014'te Kobanê'ye saldıran DAİŞ, tarihin en büyük direnişlerinden biriyle karşılaştı. Kuzey ve Doğu Suriye'nin küçük bir kenti olan Kobanê’de, halkın savaşçılarla birlikte verdiği direniş dünya halklarına mal olmasıyla, direnişe destek için 1 Kasım "Dünya Kobanê Günü" ilan edildi.

5 yıldır kutlanan Dünya Kobane Günü, Ortadoğu ve dünya halklarının adeta “direniş ve zafer günü” durumunda.

DAİŞ’in yenilgiye uğratılması sonrası Kobane'nin yeniden inşasında yer almak üzere Urfa'nın Suruç ilçesine gelen gençler, 20 Temmuz 2015 tarihinde DAİŞ'in intihar saldırısına maruz kaldı. Yaşanan katliamda 33 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda kişi de yaralandı. Bu saldırıdan yaralı kurtulan isimlerden biri olan Yasin Can, Mezopotamya Ajansı’nın sorularını yanıtladı. 1 Kasım Dünya Kobane Günü'nün anlam ve önemini anlatan Can, o gün Kobanê’de verilen direnişin Kürtleri tüm dünyaya tanıttığını ifade etti. 

'DEVRİME DOKUNMAK İSTEDİK'
Zaferi görmek ve devrime dokunmak için Suruç'a gittiklerini belirten Can, "Bu her zaman yaşanabilecek bir durum değil. Son derece barbar ve teknoloji ile donatılmış çetelerde vardı. Çete, insanları ayırmaksızın, soykırım yapmaya, katletmeye ant içmiş ve gözünü kan bürümüştü ve bunlar yenildiler. Eğer bu zafer değilse, dünyada başka zafer yoktur" dedi.

Kobanê'de kütüphane açıp çocuklara anadillerinde hikaye anlatmak amacıyla Suruç'a gittiklerini söyleyen Can, "Şehit düşen arkadaşlarım çocuklara anadillerinde hikaye anlatacaktı. Kürtçe hikayeler hazırlamıştık. Tiyatrolar, fidanlık alanlar düşünülmüştü. Kitle bu amaçlarla yola çıkmıştı. Bir de bütün insanlığı düşman olarak gören bir güruh vardı. Caniler, gencecik, masum insanları katlettiler" diye belirtti.

'BARIŞ KÖPRÜSÜNÜN ALTINA BOMBA YERLEŞTİRİLDİ'
Can, Kobanê gidişlerinin bir diğer sembolik anlamının Gezi'nin çocukları ile Kobanê'nin çocuklarını buluşturması olduğunu ifade etti. Can, "Bir köprü kurmuştuk, bağ oluşacaktı. Belki de bu günler yaşanmayacaktı. Birbirini anlama hissiyatı oluşsaydı bu ülkede, belki de yaşanan bu acılar yaşanmayacaktı. İnsanlar birbirini anlayabilse, birçok şeyin önüne geçilebilecekti. Barış köprüsünün altına bomba yerleştirildi" ifadelerini kullandı.

Suruç’ta yaralananların bombalanması yetmiyormuş gibi bir de tutuklandığına dikkat çeken Can, "Tesadüfen hayatta kalmış arkadaşlarımız, bu uğurda mücadele ederken, hala gözaltı ve baskılarla karşı karşıya kalıyor. Hala tutuklu olan arkadaşlarımız, Suruç gazilerimiz var" dedi. Can, "Devrim Deniz Erol'un annesi, çocuğuna ağıt yaktığı için hala cezaevinde. Bir anne çocuğuna ağıt yakmak dışında ne yapabilir ki? Ağıt yapmayacak da ne yapacak?" diye sordu.

'KÜRTLER DÜNYA TARAFINDAN TANINDI'
Kobanê'ye saldırı ve sonrasında gelişen direnişin, Kürtler arasında birlik duygusunu öne çıkarttığını vurgulayan Can, şöyle devam etti: "Sadece ulusal bir bilinç değil, uluslararası bir bilinç oluştu. Dünya artık Kobanê'yi biliyor. Dünya can veren gençleri tanıyor. Kürtlere uluslararası destek mesajları yağıyor. Kürtler dünya tarafından tanındı. Kobanê'deki zafer ve direniş, yaşam modeli ile dünyaya ne kadar haklı olduğunu gösterdi." 

‘İNSANLIĞIN SON KALESİ KOBANÊ’
Can, zulmeden, diktatörlükle baskı kurmaya çalışan bütün yönetenlerin gitmeye mahkum olduklarını da dile getirdi. 

"Bunun pratik örneğini de biz Kobanê'de gördük. Kobanê’ye saldıranlar gitti Kobanê'yi düşüremeyenler de gidecek” diyen Can, devamında “Nitekim DAİŞ lideri olduğu iddia edilen kişi öldürüldü. İnsanların ölmesi bir şeyleri değiştirmeyebilir ama niçin öldükleri çok şey değiştirir. Kobanê'nin kurtuluşu için can verenler, insanlık onurunu çiğnetmediler" diye belirtti. 

Can, Kobanê'yi insanlığın korunan son kalesi olarak gördüğünün altını çizerek, "Çünkü DAİŞ ile mücadele eden başka hiçbir güç yoktu. Hiçbir devlet yoktu. Sadece anneler, çocuklar, gençler vardı. Kendi topraklarını barbar çeteler karşı korumak için. Yeri geldi, canlarını, bedenlerini siper ettiler. Yeri geldi, kendilerini imha ettiler. Bu inançla Kobanê kurtuldu. Bu amaç uğruna onlar ölümsüzleşti. Kobanê'nin her sokağında, her mahallesinde ölümsüzleşenler yaşıyor" dedi.

'HAKLIYSANIZ DİRENİRSİNİZ, DİRENİRSENİZ KAZANIRSINIZ'
1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nün Kürtler açısından önemine değinen Can, "1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutluyorum. Bu zaferde düşen, ölümsüzleşen, herkesi, her şehidi, tek tek anıyorum, selamlıyorum. Ve direnmekte de olanları da selamlıyorum. İnsanlık onuru için direnenler her nerede olursa olsun selamlıyorum. Haklıysanız direnirsiniz, direnirseniz kazanırsınız" diye vurguladı. 

Rojava ve Kobanê halkının hala insanlık değerleri için mücadele ettiğinin altını çizen Can, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nün daha güzel günlerde geçmesi gerektiğini söyledi.