19 Nisan 2024 Cuma

'Sur Çocuk Festivali' baharı yaşandı Amed'de!

Ceylan Önkolların, Uğur Kaymazların, Abdullah Duranların, Enes Ataların, Nihat Kazanhanların ömürlerinin baharında aramızdan kopartılıp alındığı bir coğrafyada, katillerinin cezasızlıkla ödüllendirildiği bir siyasal iklimde yeniden çocuk kahkahalarında buluşmak bugüne ve geleceğe dair umutlarımızı tazeledi.
Amed Büyükşehir Belediyesi'nden kayyum gönderildikten sonra kent kültürünün bir parçası olan festivaller tüm canlılığıyla devam ediyor. Nisan ayındaki "Hakikat Özgür Kılar" teması ile düzenlenen 7. Amed Tiyatro Festivali'ni, Mayıs'ta "Direniş ve sinema yaşamımızdan eksik olmasın" açıklaması ile 7. FilmAmed Belgesel Film Festivali takip etti. Haziran ayında ise Festivallerin en renklisi ve neşelisi 7-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi.
 
"Önce Çocuklar Derneği"nin koordine ettiği, "Sur Çocuk Festivali"ne Rengarenk Umutlar Derneği, Lotus, ÇocukÇA, Amed Şehir Tiyatrosu, Zarok Tv, Ekoloji Derneği, Amed Şehir Tiyatrosu, Ekoloji Derneği, Anadolu Kültür, ZimZim, Anadolu Kültür, ZimZim, Ma Music Center, DSM, MED DER, Amidart Kültür&Sanat Topluluğu, Ortadoğu Sinema Derneği,Laleş Sanat Evi, ICC, Diyarbakır Ticaret Odası destek sunarken Amed Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi'de festivale ev sahipliği yaptı.
 
Festivale geçmeden önce "Önce Çocuklar Derneği" hakkında birkaç bilgi paylaşmak yerinde olacaktır. 2017 yılında Amed'de kurulan dernek, çocuk hakları sözleşmesini esas alarak çocukların psikolojik, sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimini gözetirken, çocukların zihinsel, dilsel ve fiziksel gelişimine yönelik faaliyetler yapmak ve bu yönlü çalışma yapan kişi ve kurumlara destek vermeyi hedeflediğini duyurmuştur.
 
"Önce Çocuklar Derneği", çocuklarla yaptıkları kültür ve sanat üretimlerini medya aracılığıyla ulaşabildikleri tüm çocuklara taşımayı gözetmektedir. Kurmancî ve Zazakî/Kirmanckî lehçelerinde yayın yapan Zarok TV ile de ortak çalışmalar yürütmektedir.
 
Derneğin Kürt ulusuna ve toplumuna dair çocuklar ve dil eksenli dile getirdikleri hem amaçlarını hem de festivalin ruhunu yansıtması bakımından dikkate değerdir; "Nüfusu 40 milyonu geçtiği tahmin edilen Kürt toplumunun yarısına yakını 15 yaşından küçük çocuklardan oluşmaktadır. Kendi kültürlerine yabancılaşan çocuklar, kişilik gelişimlerinde de birçok sorun yaşamaktadır. İlgili bilimsel literatürün de açık bir şekilde gösterdiği gibi dil, çocukların kişilik gelişiminde, birey olma süreçlerinde, toplumsal aidiyet kazanmalarında ve kültürel değerleri edinmelerinde en önemli belirleyenlerin başında gelmektedir."
 
"Gelin çocuk kahkahalarında buluşalım" şiarıyla düzenlenen festival, Tarihi Sur içi'ndeki Ben û Sen Burcu Parkı'ndaki Çocuk Şenliği ile başladı. Yüzlerce çocuğun yanı sıra aileleri, Büyükşehir ve Sur Belediyeleri Eşbaşkanları, Amed vekillerinin de katıldığı şenlikte stranbeji, mandala, boomwhackers, darbuka, oyuncak yüz boyama, bez branda, taş boyama, kil ve çamur, pantomim ve geri dönüşüm atölyelerinde çocuklar yaratıcılıklarını konuşturdular. Çocukların erbane gösteri ve söyledikleri şarkılarla sona eren şenliğin ardından alanda oluşan çöpler elbirliği ile toplanarak çevreye olan duyarlılık da sergilenmiş oldu.
 
Festivalin diğer günleri de son derece canlı geçerken, film ve tiyatro gösterimleri, atölyeler, Kürtçe animasyon film gösterimleri, Hevsel Bahçeleri'nde doğa yürüyüşü, skeçler, sergiler, kitap okumaları gerçekleştirildi. Son gün Kırklardağı'nda Uçurtma Şenliği ile ilk günkü gibi çocuk kahkahaları Amed'i sardı.
 
Festivalin Sur'da yapılmasının anlamı üzerinde de durmamız gerekiyor. Eski Amed olarak da bilinen Suriçi'nin binlerce yıllık bir geçmişi olsa da ne yazık ki son yıllarda tarih değil devlet zoru, yıkım, ölüm, sokağa çıkma yasakları ve kentsel(rantsal) dönüşüm ile anılmaktadır Suriçi!
 
Devletin ağır silahları ve bombardımanı sonucunda yıkılan mahalleler, ardından kentsel dönüşüm zırvaları ile dozerlerin yıktığı Lalebey ve Alipaşa. "Sur Toledo gibi olacak" diyen dönemin başbakanı Davutoğlu'nun ve AKP'nin ucube yapılarla çevrelediği Suriçi!
 
Ceylan Önkolların, Uğur Kaymazların, Abdullah Duranların, Enes Ataların, Nihat Kazanhanların ömürlerinin baharında aramızdan kopartılıp alındığı bir coğrafyada, katillerinin cezasızlıkla ödüllendirildiği bir siyasal iklimde yeniden çocuk kahkahalarında buluşmak bugüne ve geleceğe dair umutlarımızı tazeledi.
 
Rojhilatê Kürdistan'ın yetiştirdiği en değerli öğretmenlerden olan ve İran rejimi tarafından idam edilen Ferzad Kamanger'in adına kurulan okulun kapatıldığı bir şehirde çocukların anadillerinde bir festivalin düzenlenmesi, sömürgeci zihniyete karşı verilen en güçlü yanıtlardan biri olmuştur.
 
Çalınan hayatlar, yıkılan tarih, yok edilmek istenen kent kültürünün tam orta yerinde düzenlenen "Sur Çocuk Festivali" ölüme karşı yaşamın, kötülüğe karşı iyiliğin, çirkinliğe karşı güzelliğin tablosunu çizdi.