3 Mayıs 2024 Cuma

Şule Çet İçin Adalet Komisyonu: Başka Şuleler olmasın

Üniversite öğrencisi Şule Çet cinayetini takibe alan Şule Çet İçin Adalet Komisyonu'nun dava öncesi kamuoyu oluşturmak için 6 kentte yapacağı toplantı dizisinin ilkini Ankara'da gerçekleştirdi. Üniversite öğrencisi Tanya Kara, "Her gün onlarca kadın katlediliyor, yarın sıranın bize gelmesini istemiyoruz. Şule'nin davasını başka Şule'ler olmasın diye sahipleniyoruz" dedi.
Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in ölümüyle ilgili kamuoyu oluşturmak için kurulan Şule Çet İçin Adalet Komisyonu, Ankara Esat Çankaya Evi'nde toplandı.
 
Komisyon üyeleri yarın İstanbul ve İzmir, 9 Nisan Salı günü Eskişehir, 10 Nisan Salı günü Kocaeli ve 13 Nisan Cumartesi günü Çanakkale'de de toplantı yapacak. Kayda alınarak video haline getirilecek toplantıların görüntüleri, "Kamuoyu bu davayı takip ediyor" denilerek 15 Mayıs günü görülecek Şule Çet davasının ikinci duruşmasında mahkeme heyetine sunulacak.
 
'BAŞKA ŞULE'LER OLMASIN DİYE SAHİPLENİYORUZ'
 
İstanbul Üniversitesi Muhasebe Bölümü öğrencisi Tanya Kara, "Her gün onlarca kadın katlediliyor ve yarın sıranın bize gelmesini istemiyoruz. Biz kadınlar yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Şule'nin davasını başka Şule'ler olmasın diye sahipleniyoruz" dedi.
 
'KADINLAR ÖLDÜĞÜNDE ADALET NEDEN GECİKİYOR'
 
Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Habibe Çiğil, şunları söyledi: "Bir erkek öldüğünde dava rahat bir şekilde çözülürken, kadın öldüğünde problemle karşılaşıyoruz. Biz neden kadın cinayetlerinde adalet gecikiyor diye sorguluyoruz. Sadece tek isteğimiz var, eşitlik. Cezaların caydırıcı olması. İnsanlar öldürdüğünde 'yırttık' dememeli. Bu sadece Şule Çet'in davası değil bütün kadınların davası."
 
'FAİLLERİN YARGILANMADIĞI ORANLAR ARTIYOR'
 
Komisyon adına ortak açıklamayı da Habibe Çiğil okudu. Çiğil, Türkiye'de kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çekerek, "Kadınların ölüm oranları artarken, faillerinin yargılanmadığı oranlar da artıyor" dedi. Şule Çet davasında mahkemenin tutumunu eleştiren Çiğil, "Mahkemede yapılan adaletsizlik bize yargının tamamen erkeğin kontrolünde olduğunu gösterdi. Mahkeme sürecinde neler mi oldu? Dava kan örneklerinin fotoğraf çekildi ancak incelenmesi istenmedi. Sanıklar ilk başta görgü tanığı olarak ifade verdi ve ardından aylarca serbest dolaştı" diye konuştu.
 
'KENDİNİ SAVUNAN KADINA ÜST SINIRDAN CEZA VERİLİYOR'
 
Çiğil, kadın cinayeti davalarında mahkemelerin sanıklara "iyi hal, saygın tutum indirimleri" verdiğini ifade ederek, "Erkek şiddeti konuyor ve şiddet her geçen gün artıyor. Bunun yanında kendisine saldıran bir erkeğe karşı koyduğu için kadınlara üst sınırdan ceza veriliyor" diye vurguladı.
 
NE OLMUŞTU?
 
Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet, Ankara'da 28 Mayıs 2018 tarihinde bir plazanın 20. katından şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybetti. Olayla ilgili Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, sanıklar Çağatay Aksu (34) ve Berk Akand (33) yargılanıyor. İlk duruşması 6 Şubat'ta görülen dava 15 Mayıs'a ertelendi.