26 Nisan 2024 Cuma

'Şule Çet İçin Adalet Komisyonları' kuruluyor

ÖGK, "Şule Çet İçin Adalet Komisyonları Kuruluyor, Sen de Katıl" başlığıyla açtığı kayıt formu ile binlerce kadını yan yana getirmeyi amaçlıyor. 81 ilden kadınların yerellerde adalet komisyonları aracılığı ile birbirine dokunmasını hedefliyor.
Erkek egemen sistemin hukuk, medya ve erkek işbirliği ile katlettiği, kadın katliamlarını cezasızlıkla ödüllendirdiği bu düzende hayattan koparılan her bir kadın, tüm kadınların isyanı olmaya devam ediyor.
 
Her gün en yakınındaki erkekler tarafından onlarca kadın katlediliyor hem de yemeğin tuzu, aşkı red etme ya da 'bir anlık buhran' gibi sebeplerle. Daha dün İstanbul Küçükçekmece'de 22 yaşındaki Fatma Doğan, kocası Eren Erdoğan tarafından katledildi. Katil Eren Doğan, zorla araca bindirdiği Fatma'yı silahla kafasına ateş ederek öldürdü. Katil, Fatma'nın cansız bedenini ile bir süre dolaştıktan sonra teslim oldu.
 
Erkekler bu cesareti nereden alıyor? Elbette ceza almayacaklarına güvendikleri hukuk sisteminden, arka penceresinden salıverildikleri karakollardan ve katledeni değil katledileni yargılayan hakimlerden.
 
MAHKEMEYE KATILIM ÇAĞRISI
 
Katledilen, taciz ve tecavüze uğrayan, özsavunma hakkını kullanıp hayatta kaldığı için yargılanan kadınlar ve onların adalet talebi bu yüz yılın en önemli talebi. Bu nedenle erkek yargıya değil kadın adaletine güvenen Özgür Genç Kadın (ÖGK), "Şule Çet İçin Adalet Komisyonları" kuruyor. ÖGK, sosyal medya üzerinden oluşturduğu bu komisyonlarla, Şule'nin ailesi, avukatı ve katledilen kadınlar için adalet isteyen kadınlar ile birlikte 15 Mayıs'ta Şule'nin mahkemesine gitmeye hazırlanıyor.
 
ÖGK, "Şule Çet İçin Adalet Komisyonları Kuruluyor, Sen de Katıl" başlığıyla açtığı kayıt formu ile binlerce kadını yan yana getirmeyi amaçlıyor. 81 ilden kadınların yerellerde adalet komisyonları aracılığı ile birbirine dokunmasını hedefliyor.
 
ÖGK, kadın dayanışmasının en geniş biçimlerinden biri olan "Şule Çet İçin Adalet Komisyonları" ile kadın adaleti talebini nasıl büyütebileceğinin yol haritasını çizecek. Her kentte, kampüste, lisede buluşmalar örgütlemeyi planlayan genç kadınlar, sosyal medyadan tiyatro etkinlikleirne kadar bir dizi eylem ve etkinlikle Şule'nin sesini çoğaltacak.
 
Kurulacak komisyonlarla erkek yargıya karşı gerçek adalet talebinde olan kadınların sürekliliğini oluşturma sorumluluğu ile hareket eden ÖGK, artık mahkeme heyetinin "gece geç saatte orada ne işi vardı", "bakire miydi", "erkek arkadaşı eve geliyor muydu?", "neden genç bir kadın çalıyordu?" gibi sorularla katledilen kadınları yargılamasına izin vermeyeceğini ilan etmiş oldu.
 
ÖGK, Name Öztürk'ten Şule Çet'e, İrem Kütük'ten Ceren Damar'a kadar kadınlar için adalet isteyen ve bizzat bu adaletin öznesi olma iddiasını taşıyan kadınlara, 9 Mayıs'ta Zülal Tütüncü'nün ve 15 Mayıs'ta Şule'nin mahkemesine çağrı yapıyor.
 
Kadınlar, "Şule Çet İçin Adalet Komisyonları" formunu sosyal medyadan doldurarak adalet talebinin bir parçası olmaya davet ediyor. 
 
 
HER KADININ YAPACAĞI BİRŞEY VAR
 
"Ne yapabilirsin?" sorusu bulunan kayıt formunda şu seçenekler bulunuyor:
 
- Adalet Birimlerine dahil olabilirim.
- Sosyal medya ile ilgilenebilirim.
- Avukat ve psikolog ağı oluşturabilirim.
- Dava takiplerinde bulunabilirim.
- Tasarım, video hazırlayabilirim.
- Stand çalışmalarında yer alabilirim.