26 Nisan 2024 Cuma

SKM ve ÖGK:  Kadınlar suç ittifakıyla katlediliyor

İzmir ve İstanbul'da sokağa çıkan SKM ve ÖGK, erkek şiddetine tepki gösterdi. Kadınların erkek şiddeti ve devlet işbirliğinde oluşturulan suç ittifakıyla öldürüldüğünü söyleyen kadınlar, Şule Çet, Nadira Kadirova, Emine Bulut, Ceren Damar ve Zeynep Şenpınar şahsında tüm kadınlar için mücadele edeceklerini kaydetti.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK), pandemi sürecinde katledilen, şiddete uğrayan ve özgürlüğü kısıtlanan kadınlar için İzmir ve İstanbul'da düzenlediği basın açıklamasıyla, katillerden hesap sorulana ve kadınların katledilmediği bir dünya kurana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

İZMİR: KADINLAR İÇİN HAYAT EVE SIĞMIYOR
İzmir Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, erkek şiddetiyle öldürülen kadınların isimlerinin yazdığı "Katledilen kadınlar isyanımızdır" yazılı pankart açtı ve erkek şiddetine dikkat çeken dövizler taşıdı.

Basın metnini okuyan Meryem Yıldırım, pandemi sürecinde "evde kal" çağrıları yapılırken şiddete karşı önlemlerin alınması bir yana, kazanımlarının gasp edildiğini ve kadınların devlet tarafından erkek şiddetine ölüme terk edildiğini söyledi.

Şiddet, sömürü arttıkça hayatın eve sığmadığına dikkat çeken Yıldırım, pandeminin başından beri onlarca kadının katledildiğini ve şiddete uğradığını dile getirdi. Mart ayında 34 kadından 26'sının en yakınındaki erkek tarafından katledilmesinin ev içi şiddetin boyutunu gösterdiğine dikkat çeken Yıldırım, "Katledilen 8 kadının ise faili bulunamadı ya da bulunmak istenmedi. Nisan ayında da tablo farklı değil. Katledilen 36 kadından 8'i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 5 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. 1 kadın ekonomik bahaneyle, 22 kadın ise kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü" şeklinde verileri aktardı.

Kadınların isimlerinin ölümleriyle değil yaşamlarıyla, yaşadıkları şiddetle değil gerçekleştirdikleri hayalleriyle haber olduğu bir dünya için mücadele ettiklerinin altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti: "Katledilen tüm kadınların hesabı soruluncaya ve artık kadınların öldürülmediği bir dünya yaratıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Çünkü, biz kadınların artık tek bir kişi daha eksilmeye tahammülü yok."

İSTANBUL: YAŞAMAK İÇİN SOKAKTAYIZ, ÖZGÜRLÜK İÇİN İSYANDAYIZ
"Yaşamak için sokakta, özgürlük için isyandayız" ve "Mart 34 kadın katledildi. Nisan 36 kadın katledildi. Mayıs, kadın katliamı devam ediyor!" yazılı pankartlarıyla İstanbul Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde buluşan kadınlar da, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" diye haykırdı. Mayıs ayında kadın katliamının sürdüğüne dikkat çeken Nazlı Yöyler basın metnini okudu.

Zeynep Şenpınar'ı katleden sevgilisinin, Zeynep'i öldürdükten sonra Twitter'a yazacak kadar aklının yerinde olmasına rağmen, ana akım medyanın katliamı "cinnet geçirdi" başlığıyla servis ettiğine dikkat çeken Yöyler, AKP'nin belediye meclis üyesi Hamdullah Arvas'ın Zeynep'in öldürülmesini meşrulaştıran ifadeler kullandığını belirtti. Manisa'da 17 yaşındaki Ceren'i katleden Şükrü Şimşek rahatlıkla 'eski sevgilisine benzediği için öldürüldüğünü söylediğini hatırlatan Yöyler, kadınların öldürülmesi için herhangi bir şeyin gerekçe yapıldığını kaydetti.

Kadınların her gün artan işsizlik ve güvencesizlikle, aile içindeki şiddetten uzaklaşacak geçim kaynağı ve gelecek güvencesi olmadığı için erkek şiddetine mahkum edildiğinin altını çizen Yöyler, gündelik erkek şiddeti ile devletin tüm mekanizmalarının kurduğu suç ittifakı tarafından kadınların, her gün öldürüldüğünü vurguladı. Yöyler Şule Çet, Nadira Kadirova, Emine Bulut, Ceren Damar, Zeynep Şenpınar şahsında katledilen tüm kadınlar mücadele edeceklerini vurguladı ve ekledi: "Yaşamak için isyanda, özgürlük için sokaktayız."

BAHÇECİ: MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Açıklamanın ardından söz alan ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, kadına yönelik şiddetin pandemi sürecinde artarak devam ettiğine dikkat çekti. İktidarın kadın katillerini yargılamak yerine mücadele eden kadınlara saldırdığına dikkat çeken Bahçeci, bunun somut örneğinin Rosa Kadın Derneği'ne yönelik operasyon olduğunu belirti. Bahçeci, "Ne yaparsanız yapın mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.