20 Nisan 2024 Cumartesi

SKM ve ÖGK: Evde hayat yok, şiddet var

SKM ve ÖGK üyeleri İstanbul ve İzmir'de infaz yasası düzenlemesine ve artan erkek şiddetine karşı ses çıkarma yürüyüşleri düzenledi. Kadınlar, "Evde hayat yok, şiddet var. Artık yeter yaşamak istiyoruz" dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyeleri İstanbul'un Kadıköy, Nurtepe, Zafer ve Şirinevler'de, İzmir'de de Bornava ilçesinde "İnfaz sonrası kadınlar tehlikede" şiarıyla ses çıkarma eylemi yaptı.

Sokaklarda yapılan konuşmalarda, infaz yasasındaki değişiklikle birlikte kadına şiddet uygulayanların, taciz ve tecavüzlerin serbest kaldığı hatırlatıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle 'evde kalın' çağrılarının kadına yönelik şiddet anlamına geldiği vurgulanan konuşmalarda, son bir ay içinde 30 kadının katledildiği belirtildi.

Islıklar, alkışlarla yapılan eylemlerde erkek şiddetine karşı kadın dayanışmasının büyütülmesi çağrıları yapıldı. Konuşmalarda "İnfaz yasasıyla birlikte katiller, taciz ve tecavüzcüler dışarı çıktı. Bu erkekler çıkar çıkmaz kadınları tehdit etmeye başladı. Evde erkek şiddetiyle, sokakta virüs nedeniyle ölmek istemiyoruz. Evde hayat olduğunu iddia ediyorlar, her gün kadınlar katlediliyor. Biz evde hayat olmadığını biliyoruz. Biz evde ölmek istemiyoruz. Yaşamak istemiyoruz. AKP kitidarı çalışanlara, işçilere ücretli izin vermiyor. Evde kalın diyor ama, çalışarak ölün diyor. Sermayenin çarkı dönsün yeter diyor. Ama biz de yeter diyoruz. Kadınlar olarak yaşamak istiyoruz, işçiler olarak yaşamak istiyoruz. Yaşasın yaşam grevimiz" denildi.

'SOKAKTA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
İzmir'in Bornova ilçesinde sokağa çıkan SKM ve ÖGK üyeleri, "Erkek şiddeti koronadan daha ölümcül" yazılı pankartla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca konuşmalarla erkek şiddetine karşı ses çıkarmayı ve dayanışmayı büyütme çağrısı yapan kadınlar "Şiddetinize teslim olmayacağımızı söylemek için var. Kadın katillerini, tecavüzcüleri serbest bırakan bu sistemi değiştirmek için varız. Kadın dayanışmasıyla bunları başaracağımızı göstermek için varız. Vardık varız var olacağız" dedi.

Polisler yürüyüşü engelledi. GBT kontrolü sonrasında Kabahatlar Kanuna muhalefet etmekten para cezası verildi. Kadınlar, "Gözaltılarınıza, para cezalarınıza rağmen sosyalist kadınlar kadın isyanını büyütmeye devam edeceğiz" tepkisinde bulundu.