27 Nisan 2024 Cumartesi

SKM ve ÖGK: Açlık ve yoksulluk kader değildir

Sosyalist Kadın Meclisleri ve Özgür Genç Kadın, İstanbul ve İzmir'de İşkur önünde yaptıkları eylemlerle dayatılan açlık ve yoksulluğunun kader olmadığını vurguladı. 

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) dayatılan işsizliğe, yoksulluğa ve şiddete karşı İşkur Kadıköy Şubesi önünde eylem yaptı. 

Fiziki mesafe kurallarına uyarak bir araya gelen sosyalist kadınlar, "Şiddet, sömürü artıyor. Hayatımız eve sığmıyor" yazılı pankartı açtı. Basın metnini okuyan Ebru Yiğit, kadınların pandemi sürecinde evde birer aşçı, psikolog, öğretmen ve hasta bakıcı olarak ücretsiz ve güvencesiz çalıştırıldıklarını dile getirdi.

'SALGIN EN ÇOK BİZ KADINLARI ETKİLEDİ' 
Bir hafta önce Nurcan Polat'ın Diyarbakır'da evinin içinde katledildiğini hatırlatan Yiğit, "Salgınla derinleşen işsizlik, yoksulluk ve güvencesiz çalıştırılma en çok biz kadınları etkiledi. Ücretsiz izne çıkarılanlar, esnek çalışma dayatmasına maruz kalanlar ve açlığa mahkum edilenler yine biz kadınlar olduk" dedi. 

Yoksulluk ve ev içi emek sömürüsü ile birlikte salgının; erkek egemen kapitalist sistemin kadın emeğinin, bedeninin ve cinselliğinin sömürüsü üzerine kurulu olduğunu bir kez daha tescillediğini kaydeden Yiğit, 2019 kadın istihdamı ve yoksulluğu verilerini söyle aktardı: "2019 yılının toplam işgücü sayısı 32.740.000 kişi iken işsizlik oranı yüzde 13,4. Erkeklerin iş gücüne katılım oranı  yüzde 71,9 iken kadınların işgücüne katılımı ise  yüzde 34,6. İşsizlik çığ gibi büyürken kadın işsizliği ise istatistiklere bile yansımıyor. Ekonomik kriz derinleşiyor ve AKP, salgını fırsata çevirmeye çalışıyor."

Her gün işsizlik, yoksulluk, açlık ve ev içi şiddetle boğuşan, boğuşmak zorunda bırakılan milyonlarca kadın olarak  “Artık yeter” dediklerinin altını çizen Yiğit," Açlık, yoksulluk, işsizlik kader değildir. Biz kadınlar insanca yaşamak için ev içi emeğimizin ücretlendirilmesini, kadın istihdamının artırılmasını ve eşit işe eşit ücret istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Eylem, "Milyonlar aç, milyonlar işsiz işte sizin normaliniz", "Kriz sizin direniş bizim", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları ile sona erdi. Kadınlar alandan ayrılırken yalnızca İşkur önünde değil her yerde mücadele edeceklerini vurguladı. 

SKM VE ÖGK'DAN İŞKUR KONAK ÖNÜNDE EYLEM 
İzmir’de İşkur Konak Şubesi önünde "İşsizlik, yoksulluk artıyor, hayatlarımız eve sığmıyor" yazılı ortak pankart açan SKM ve ÖGK adına Rengin Oğuz açıklama yaptı. Salgın döneminde kadınların yaşamlarının daha çekilmez hale geldiği belirten Oğuz, kadınların işsizlik ve yoksulluğun yanısıra artak erkek şiddetiyle boğuştuğunun altını çizdi. "Artık yeter" diyen Oğuz, eşit işe eşit ücret talep talep etti.