19 Mayıs 2024 Pazar

SKM Sözcüsü Aktaş: Erkek egemen politikalara geçit vermeyeceğiz

SKM Genel Deniz Aktaş, AKP iktidarının salgını fırsata çevirerek kadın ve çocuklara yönelik politikalarını yaşama geçirdiğini belirtti, "AKP'nin erkek egemen politikalarına geçit vermedik, bundan sonrada vermeyeceğiz."

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş, koronavirüs salgını ve AKP'nin kadına yönelik politikalarına ilişkin, sosyal medya hesapları üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

"Salgın tüm hızıyla devem ederken AKP içinde de de krizler yaşanıyor" diyen Aktaş, İçişleri Bakanı Soylu'nun bir kaç saatlik istifasının bunun göstergesi olduğunu kaydetti. Aktaş, "Saray yöneteme krizi ile boğuşurken işçiler, emekçiler ve kadınlar açlığa, yoksulluğa ve ölüme mahkum ediliyor. Başta tekstil ve gıda sektöründeki on binlerce kadın olmak üzere kadınlar, uzun saatler ve sağlıksız çalışma koşulları nedeniyle hastalık riski ile baş başa bırakılıyor. Ya da ücretsiz izin ile kadınlara açlık dayatılıyor" dedi.

'KADINA ŞİDDET AZALMADI, ARTTI'
AKP iktidarının salgını sermayenin çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalıştığını bir yandan da kadın düşmanı politikalarını nasıl yaygınlaştırabileceğinin hesabını yaptığına dikkat çeken Aktaş, şöyle devam etti: "Yandaş medya kadına yönelik şiddetin azaldığı propagandası yaptı bu hafta programlarda ama gerçek hiç de öyle değil. Elimizdeki bütün veriler salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin ne kadar arttığını gösteriyor. Örneğin mart ayı verilerine baktığımızda geçen seneye oranla şiddet olaylarının yüzde 83 arttığını görebiliriz.

"Adana'daki gibi sığınma evlerinin kapatılması, sığınma evlerine testle giriş zorunluluğu, çağrılınca polisin geç gelmesi, acil başvuru hattının olmaması ve karakola başvuran kadınların ev daha güvenli denilerek geri gönderilmesi kadına yönelik şiddeti artırıyor. Bugün AKP' nin dediğinin aksine kadınlar için yaşam eve sığmıyor."

'ERKEK EGEMEN POLİTİKALARA GEÇİT VERMEDİK, VERMEYECEĞİZ'
Çocuğa yönelik cinsel istismarın yasalaştıracak yasa taslağının yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Aktaş, "İktidar değişik dönemlerde istismarı yasallaştıracak ve meşrulaştıracak politikalar getirmeye çalıştı. Ancak her seferinde kadınların direnişine çarptı. Toplumsal hareketin geriye çekildiği OHAL koşullarında bile kadınlar sokağa çıkarak, istismarın meşrulaştırılmasına izin vermeyeceklerini gösterdi" diye belirtti.

AKP'nin salgın nedeniyle kadınların sokaklarda olamamasını fırsata çevirmeye çalıştığını ifade eden Aktaş, kadınların sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla tepkilerini ortaya koyduklarına işaret etti. SKM Genel Sözcüsü Aktaş, "Onlar salgını fırsat bilip kadın ve çocuk düşmanı politikalarını hayata geçirebileceğini zannediyor ancak bizler OHAL'de de salgında da ve hiçbir koşulda da buna izin vermemeye kararlıyız. Biz kadınlar kazanılmış haklarımızı koruma ve geliştirmenin yol ve yöntemlerini her durumda bulduk ve bulmaya devam edeceğiz. AKP'nin erkek egemen politikalarına geçit vermedik, bundan sonrada vermeyeceğiz."