19 Mayıs 2024 Pazar

SKB: Muzaffer Oruçoğlu tüm kadınlardan özür dilemelidir

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, Muzaffer Oruçoğlu'nun Avrupa'da yayın yapan Komün TV programında, yazarımız Arzu Demir'i taciz eden sözlerine ve kadın hareketine yönelik saldırgan tutumuna tepki gösterdi. SKB, "Muzaffer Oruçoğlu, tüm kadınlardan özür dilemelidir" dedi.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), katıldığı TV programında, yazarımız Arzu Demir'e cinsel tacizde bulunan Muzaffer Oruçoğlu'na tepki gösterdi, "Tüm kadınlardan özür dilemelidir" dedi.

Yazılı açıklama yapan SKB, Avrupa'da yayın yapan Komün TV'de Zafer Yılmaz'ın sunduğu programa konuk olan Muzaffer Oruçoğlu'nun, kadınların taciz ve tecavüz ifşalarına ilişkin açıklamalarını, "kadın düşmanlığının vardığı aymazlık ve hadsizlik" olarak nitelendirdi.

'GÜLÜCÜKLERLE SOSLANMIŞ KADIN DÜŞMANLIĞI'
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Oruçoğlu, sosyalist kadın yazar-gazeteci Arzu Demir'i kast ederek savunduğu tacizcilerin derekesinde bir tacize imza atmıştır. Bu da yetmezmiş gibi Twitter hesabından eleştirilere karşı alaycı bir üslupla mücadele eden tüm kadınları aynı küçümseyici tavırlarına maruz bırakmış, tacize devam etmiştir. Öyle ki 'zaaf ve hataları ne olursa olsun...' söylemi ile durumun sorumluluğu ve suçlusu olarak kendisini eleştiren kadınları göstermeyi amaçlayan, erkek egemen burjuva adaletin 'iyi hal indirimi'ne benzer bir medet umarak, kendisini aklamaya çalışmıştır. Programcısından, konuğuna kadın düşmanlığı gülücüklerle soslanmış bir vaziyette izleyicilere boca edilmiştir."

2017'de Amerika'da sinema sektöründe başlayarak yayılan MeToo hareketinin, ifşa edilen sosyal statülü, kariyer sahibi onlarca kadın düşmanı ortaya çıkardığına dikkat çeken SKB, "Türkiye'de zincirin ilk halkası Hasan Ali Toptaş ile kırıldı. Devamı da geldi. Yazar, sanatçı, şair... Gerçeğin karanlığı bir sis yaratsa da, Oruçoğlu'nun savunduğu gibi tacizcilerin yazdıklarını yayınlamak ve okumak farklı şeyler değil. Tacizci, kadın düşmanı bir şairin şiiri, yazarın romanı, okuyucu kitle için anlamsızdır artık. Böyle yazarlar, şairler, siyasetçiler varsın olmasın" diye belirtti.

'SOSYAL STATÜNÜZ SUÇLARINIZI PERDELEYEMEZ'
Erkek şiddetine çeşitli biçimlerde maruz kalmış kadınlar olarak mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Sosyalist Kadınlar Birliği, "Sosyal statülerini bir dayanak haline getirerek kadınlara karşı işledikleri suçları perdeleyebileceklerini sanan müsveddeler, kadınların kuşandıkları cesaretle ifşa edilince canhıraş bir erkek ittifakı örüyorlar. Sosyal medyada yaşanan bu gelişmeler, tacizcileri ifşa eden kadınları hedef tahtasına koyarken, Oruçoğlu tacizci Hasan Ali Toptaş'a ilk elden sahip çıkanlardan biri oldu. Erkek ittifakını şiddete uğramış kadınlara karşı kuracaksın sonra da sosyalist olduğunu söyleyeceksin! Hiç şaşırmadık! Sosyalist olduğunu söyleyen her erkeğin, kadın özgürlük mücadelesine yaklaşımı ve pratiği turnusol kağıdı gibidir. Hayatın ve mücadelenin sınayıcı gücü belirleyicidir. Muzaffer Oruçoğlu bu sınavdan geçemeyen bir kadın düşmanıdır. Kurduğu erkek ittifakı ile, tacizcilere çanak tutmuş, sonra da bunu meşrulaştırmak için katıldığı ilk Tv programında bir devrimci kadını taciz etmiştir. Onun bir MeToo açıklamasına ihtiyacı yok, Oruçoğlu kendisini ifşa etmiştir" denildi.

'KADIN ADALETİ İŞLİYOR'
Oruçoğlu'nun katıldığı programdaki sözleri nedeniyle kadınların tepkilerinin çığ gibi büyüdüğüne işaret edilen açıklamada, "Hashtag eylemelerinin, açıklamaların başlaması kadın mücadelesi ve dayanışmasının bir köprüsüdür, adalet arayışıdır, bir tacizcinin pervasızlığına karşı kadın adaletinin işliyor oluşudur" diye belirtildi.

Kadınların kendilerine reva görüleni değil hayatı istedikleri kaydedilen SKB açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Muzaffer Oruçoğlu, başta Arzu Demir olmak üzere tüm kadınlardan derhal özür dilemelidir. Komün TV ve programcısı tüm kadınlardan özür dileyerek, sosyalist yayıncılığın bir gereği olarak sorumluluk göstermelidir."