29 Mart 2024 Cuma

SKB: 700. haftasında Cumartesi Anneleri ile omuz omuza

Cumartesi Anneleri'nin 700. haftasına ilişkin açıklama yapan SKB, "700. haftada Avrupa'nın bir çok kentinde, Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amaçlı gerçekleşecek oturma eylemlerine tüm kadınları bekliyoruz" diye çağrı yaptı.
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Cumartesi Anneleri'nin 700. haftasına ilişkin açıklama yaptı.
 
SKB, "Arjantin'den Şili'ye faşist cunta yönetimleri tarafından binlerce insan gözaltına alınarak 'kaybedildiler'. Kaybetme politikası dünyanın her yerinde aynı amaçla sürdürülmektedir. Gözaltında kaybetme egemenler tarafından uygulanan, ezilenlerin yürüttüğü mücadeleyi baskı altına alarak, korkutarak, sindirme ve gözdağı verme politikasıdır. Bir Ocak ayında kaybedilen Rosalardan,1995 yılında kaybedilen Ayşenur Şimşeklere varıncaya dek bir çok coğrafyada bu politika ırk, cins ayırmadan egemenler tarafından sürdürülmüştür" dedi.
 
1995 yılında Hasan Ocak'ın ailesi ve yoldaşlarının yürüttüğü kararlı mücadele 'Cumartesi Anneleri' mevzisinin ilk adımı olduğunu belirten SKB, "Direnç ve kararlılık o günden bugüne inatla sürüyor... 700. haftada insanlığa umut çağrısı yapıyor..." diye kaydedildi.
 
SKB, "Arjantin'de Plaza de Mayo anneleri, Türkiye'de Cumartesi Anneleri… Aynı acının buluşturduğu aynı mücadelenin yürütücüleri oldular. Onlar hala oğullarını kızlarını bekliyorlar…bir gece vakti evden yada bir bahar sabahı sokaktan, karga tulumba gözaltına alınmış oğullarını, kızlarını bekliyorlar…" diye belirtti.
 
SKB açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
"Cumartesi Anneleri hala Galatasaray Meydanı'ndan haykırıyorlar. 'Kaybedilenlerden geriye yalnızca giysileri ve yüreğimizde hiç kapanmayan yaraları kaldı…' 700. kez oturacakları Galataray'da ısrarlı mücadelelerinin 23. yılını dolduracaklar. Onlar kayıplarının değil kaybedenlerin listelerini istiyorlar."
 
Kayıp politikasına karşı amansız bir mücadele yürüten Cumartesi Anneleri'ni selamlayan SKB, "Arjantin diktatörlerini yargı sandalyelerine oturtan Plaza De Mayo annelerinin ve Türkiye-Kürdistan coğrafyasındaki 'kaybetme' politikalarına karşı mücadeleyi büyüten Cumartesi Annelerinin direnişini, direnişimiz olarak sahipleniyoruz. 700. haftada Avrupa'nın bir çok kentinde, Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amaçlı gerçekleşecek oturma eylemlerine tüm kadınları bekliyoruz" diye çağrı yaptı.