16 Nisan 2024 Salı

Sinbo işçisi Kod 29'la işten çıkarıldı: Fabrika önünde direniş çadırı kurulacak

TOMİS "Sinbo yönetimi işçi ve sendika düşmanlığına devam ediyor" diyerek fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi ve "Dün olduğu gibi bugün de direnerek haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkacağız" dedi. Sinbo önünde yeniden direniş çadırı kurulacağı açıklandı.

TOMİS, Sinbo'da bir üyelerinin Kod 29'la işten çıkarılmasıyla boyutlanan sendika düşmanlığı üzerine fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını Kod 29'la işten çıkartılan Dilbent Türker okudu. "Sinbo yönetimi işçi ve sendika düşmanlığına devam ediyor" diyen Türker "Sinbo yönetimi sendikal faaliyetimize sürekli olarak saldırmaktadır. İşten atma ve ücretsiz izin saldırılarıyla kölece çalışma koşullarına devam etmek için sendikal faaliyetimizi engellemeye çalışmıştı. Sinbo yönetimi, 'Ücretsiz izin hak değil, saldırıdır' diyerek 'Güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyoruz' talebiyle başlattığımız direnişimizin kazanımla sonuçlanmasına tahammül edemedi. İşbaşı yapan üyelerimize, kendi bölümleri dışında izole bölümlerde çalışmayı zorlayarak bu tahammülsüzlüğünü göstermiştir. İtirazlar ardından üyelerimizin bir kısmı için bu tutumdan vazgeçmek zorunda kaldı. Ancak sendikal faaliyetimize yönelik ne yalan ve karalamaların ne de baskının sonu gelmiştir. Tüm bunlara rağmen üyelerimizle birlikte sendikal faaliyetimizi kararlıkla sürdürmemiz karşında bu kez de ahlaksızca bir yönteme sarılmıştır" diye konuştu.

Sinbo'da fabrika yönetiminin sarı sendikaları devreye soktuğunu ifade eden Türker, kendisine yönelik bilinçli ve sistematik saldırılarda bulunulduğunu kaydetti.

21 Ocak'ta 25/2 maddesini (Kod 29) kullanarak tazminatsız bir şekilde işten atıldığını söyleyen Türker, "17 Nisan'da çıkarılan 7244 nolu yasa ile işten çıkarmak sözde yasaklandı. Ancak patronlar iş yasasının 25/2 maddesine dayanarak, pandemi sürecinde daha da ağırlaşan çalışma koşullarına ses çıkaran işçileri susturmak ve sendikal faaliyete engel olmak için yaygın olarak işten çıkarmalara devam ettiler.  İşçi ve sendika düşmanı patronlar için Madde 25/2, kölece çalışmaya boyun eğmeyen işçileri iftiralarla, ahlaksızca iddialarla saldırarak işten atmanın bir kılıfı olmuştur. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işçi düşmanı bu keyfi saldırılardan bizzat sorumludur. Bu dönem 25/2'den işten çıkartılan işçilerin sayısındaki artış ve bunların ağırlıklı olarak sendika üyesi oluşu bu saldırının kapsamını gözler önüne sermektedir. Bakanlığın 'işten çıkartmaları yasakladık' söyleminin koca bir yalan olduğu artık gizlemez bir gerçektir" diye belirtti.

Türker, "Dün nasıl ki ücretsiz izin saldırısına karşı direndiysek, bugün de Madde 25/2 ile işten atılmaya karşı kararlılıkla direneceğiz. Tüm sorumlular bilsin ki sendikalı olmak haktır! Fiili-meşru mücadelemizi sürdüreceğiz. Pazartesi gününden itibaren de fabrika önünde çadırımızı kurarak direnişe geçeceğiz. Tüm dostlarımızı da mücadelemize omuz vermeye çağırıyoruz. Haklarımız ve geleceğimiz için mücadele edecek ve dün nasıl kazandıysak bugün de öyle kazanacağız" dedi.

Sinbo önünde yeniden direniş çadırı kurulacağı belirtildi.