8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Şiddetin hiçbir biçimine boyun eğmeyeceğiz'

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, örgütlü erkek egemen sisteme karşı direneceklerini, şiddetin hiçbir biçimine boyun eğmeyeceklerini kaydetti. Kadınlar, katledilen kadınların "yaşamak istiyorum" çığlığını unutmadan mücadele edeceklerini vurguladı.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Kadıköy Süreyya Operası önünde açıklama yaparak kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

Eylemde, "Kadına yönelik şiddete son. Yaşamak istiyoruz" yazılı pankart ile, "Kadına yönelik şiddete son", "Tecavüzü meşrulaştıran yasalara son" dövizler taşındı.

Açıklama yapan Gamze Toprak, devletin pandemi de "evde kal" çağrıları yaparak kadınları şiddet uygulayan erkeklerle aynı evde yaşamaya ittiğini söyledi. Karantinanın ilk on gününde, 10 kadının katledildiğine dikkat çeken Toprak, "Geçtiğimiz haftada 15 kadın katledildi, bir gün içerisinde 4 kadının katledildiğinin haberlerini okuduk. Bunlar sadece basına yansıyan kısmı, biz bu durumun çok daha korkunç boyutlarda olduğunu biliyoruz" dedi.

Pandeminin yanında erkeklikle de mücadele ettiklerinin altını çizen Toprak, devletin kadınları korumanın değil kazanılan haklarını gasp etme derdinde olduğunu söyledi. Cinsel istismar affı yasasının tekrar gündeme geldiğini hatırlatan Toprak, "Günlerdir konunun muhatapları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hiçbir açıklama yapmazken; geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 'kadına yönelik şiddet azalmıştır, öyle bir şey yoktur' diye açıklama yapabiliyor. Bu açıklama düpedüz özgürlük ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele verenlerin karşısında, erkeklerin yanında olacaklarının, erkek şiddetini meşru gördüklerinin ilanıdır" şeklinde konuştu.

Toprak, kadınlar olarak, örgütlü erkek egemen sistemin karşısında öz örgütlülüklerini büyüteceklerinin altını çizdi. Şiddetin hiçbir biçimine boyun eğmeyeceklerini ve sokakları terk etmeyeceklerini kaydeden Toprak, şöyle devam etti: "Emine'den Hatice'ye katledilen kadınların 'yaşamak istiyorum' çığlığını bir kez olsun unutmadan mücadelemize devam edeceğiz.

"Kadın cinayetleri politiktir", "Ataerkil devlet yıkacağız elbet", "Koruma, aklama, yargıla", "Kadınlar birlikte, birlikte güçlü" sloganlarının atıldığı eylem, alkış ve sloganlarla sona erdi.