20 Nisan 2024 Cumartesi

Sezen'in katiline göstermelik ceza: 2 yıl 10 ay 

Traktör altında kalarak yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Sezen Zambak'ın arkadaşları, ölümünün kader ya da fıtrat değil yanlışlar silsilesinin bütünü olduğunu kaydetti. Sezen'in fikirlerini yaşatacaklarını belirten arkadaşları, "Sezen'in hayallerini çalanlardan, parmağı olan herkesten hesap soracağımıza söz veriyoruz" dedi.

Ege Üniversitesi öğrencisi Sezen Zambak'ın yaşamını yitirmesine ilişkin görülen dava karara bağlandı. Kaldığı yurtta karşıdan karşıya geçerken traktör altında kalan ve hayatını kaybeden Sezen'in katiline göstermelik olarak 2 yıl 11 ay ceza verildi.

Bayraklı 47. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya baba Metin Zambak ve Sezen'in arkadaşları katıldı. Zambak'ın ölümüne neden olan traktör şoförü Vehbi B. için mahkeme verilen 3 yıl 6 ay hapis cezasında 7 aylık bir indirime gitderek, 2 yıl 11 aya düşürdü. 

Duruşmanın ardından Sezen Zambak'ın arkadaşları açıklama yaptı. "Seni seviyoruz Sezen" yazılı pankart ve dövizlerle biraraya gelen Sezen'in arkadaşlarının açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

'GÜLEREK ANIYORUZ YEŞİL GÖZLÜMÜZÜ'

"Bir filmde; 'günün birinde son yemeğini yiyip, son çiçeğini koklayıp, bir arkadaşına son kez sarılacaksın. Son kez olduğundan haberin bile olmayacak' diye bir replik vardır.
16 Eylül sabahı 'bizi bulmaz' dediğimiz haber, kelimenin tam anlamıyla bizi buldu. Daha sabah Sezenin günaydın mesajını okumuştuk. Ölümün hiç bu kadar yakınımıza gelip en sevdiklerimizden birini alacağını düşünmezdik. Sezenin ölümünün üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Her gün ağlamıyoruz artık. Belki yalnız kalınca özlem duygusu ağır geliyor. Kimseler görmeden iki damla yaş süzülüyor gözlerimizden. Ama beraberken gülerek anıyoruz yeşil gözlümüzü.

'SEZEN'İN HAYALLERİNİN ÇALANLARDAN HESAP SORACAĞIZ'

"Sezen fikirleri, duruşu ile bize bir miras bıraktı. Biz bilimi halk yararına kullanan öğrenciler olarak Sezen’in ölümünün fıtrat değil, hatalar ve yanlışlar silsilesinin toplamı olduğunu düşünüyoruz. daha yaşanılabilir bir dünya hayal ediyor, istiyoruz. Sezenin hayallerini çalanlardan, bunda parmağı olan herkesten hesap soracağımıza söz veriyoruz."

Açıklama, "Sezen için adalet istiyoruz" sloganıyla sona erdi.