29 Mart 2024 Cuma

'Sesimizi yükseltmek için alanlardayız'

KESK İzmir Şubesi, KHK ile ihraç edilenlerin işe geri dönmesiyle yaptıkları eylemi bu hafta 25 Kasım için gerçekleştirdi. Eylemde, erkek ve devlet şiddetine karşı mücadelenin süreceği kaydedildi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubesi, KHK ile ihraç edilenlerin işe geri dönmesi talebiyle her hafta gerçekleştirdiği eylemlerinin 187. haftasında basın açıklamasını, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle KESK Kadın Meclisi yaptı.

Karşıyaka İzban Durağı önünde "Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz İsyanımızı büyütüyoruz" yazılı pankart açıldı. Basın açıklamasını KESK Kadın Meclisi adına Zeliha Danyeli ve Gülsev Sağıroğlu okudu. Açıklamada ayrıca KESK Önceki Dönem Eşbakanı ihraç akademisyen Aysun Gezen de söz aldı.

Kadınların artık yolda yürürken tanımadığı erkekler tarafından katledilebildiğini, her yere yayılan şiddete karşı ses çıkarmanın meşru olduğunu ifade eden Gezen, kadının hane içindeki emeğini görünmez kılmaya çalışan ataerkil sisteme ve kapitalizme karşı isyanda olduklarını belirtti. Kadına uygulanan bütün şiddet türlerine ve ekonomik şiddete dikkat çeken Gezen "Kadın her zaman evin ek gelir getireni çünkü aile reisi erkek sayılıyor. Kadının gelirine erkek tarafından el konuyor. Hanenin yükü tek başına kadına yıkılıyor. Ekonomik kriz var, kadın gitsin canı pahasına çalışsın ya da evde otursun. Çocuğuna, yaşlısına, engellisine, hastasına kadın baksın. Bu patriarkal düzen kadını aile içine hapsedip bütün yükü kadının sırtına yıkarak sermayedarlara dolaylı bir sermaye fırsatı sağlıyor. Biz bu sömürüye karşı da görünmez emek olarak sesimizi yükseltmek için de alanlardayız" dedi.

Basın metinin okuyan Zeliha Danyeli kadınların erkek ve devlet şiddetine maruz kaldığını söyledi. Danyeli, "Erkeklerin uyguladığı her türlü şiddete cezasızlık ile kadınlara yönelik şiddet desteklenirken kadınların kendi hayatlarını savunması en ağır biçimde cezalandırılmaktadır. Yine kadınların yürüttükleri örgütlü mücadele hedef alınmakta baskı, gözaltı ve tutuklamalar hız kesmeden devam etmektedir. Bu yaklaşım alenen kadınların hayatına kastederek de olsa erkek egemen sistemin tüm mekanizmaları ile korunacağının beyanıdır" diye belirtti. 

Gülsev Sağıroğlu ise AKP-MHP iktidarı döneminde kadınların esnek, güvencesiz, parçalı ve kayıt dışı istihdam biçimleriyle yeniden yapılandırdığı, pandemiyle ekonomik kriz bileşkesinde ilk işten çıkarılanların kadınlar olduğu kaydedilen açıklamada, ekonomik kriz ile cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiğini ifade etti. Eşbaşkanlık gerekçe gösterilerek kayyım eliyle gasp edilen belediyelerde kadın merkezleri ve kadın sığınakları kapatıldığını ifade eden Saroğlu, "Başvurucu kadınların dosyalarındaki bilgiler deşifre edilmiştir. Kayyumlar KHK ile ihraç edemedikleri uzmanlık alanlarında çalışan kadınları görevinden alıp erkek yöneticinin emri altında çalışmaya zorlamış, mobbing, aşağılama ve hatta şiddet uygulamalarına maruz kalmışlardır.  Ortaçağ zihniyeti bir kez daha hortlatılmış, kurumlardaki tüm kadın arşivleri, belgeleri, dosyaları, kitapları imha edilmiştir" dedi.

Açıklama, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Kadın Meclisi'nden üyelerinin oluşturduğu Grup Susika'nın müzik dinletisi ile devam etti. Açıklamanın ardından KESK İzmir Şubesi'nin ekonomik krize ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi.