18 Nisan 2024 Perşembe

'Sana Kadın Üniversiteleri'ni yaptırmayacağız'

Eskişehir'de açıklama yapan genç kadın örgütleri, Erdoğan'a seslendi: "Kadınlar Beştepe'den büyüktür. Memleketin dört bir yanından kadınların yükselttiği ses Saray'ın duvarlarını yıkacak. Sana Kadın Üniversiteleri'ni açtırmayacağız."

Eskişehir'deki genç kadın örgütleri, "Sana Kadın Üniversitelerini açtırmayacağız" diyerek, iktidarın cinsiyetçi ve kadın düşmanı politikalarını protesto etti.

Kanatlı AVM önünde toplanan kadınlar İsmet İnönü Caddesi boyunca yürüyüş yaptı. Yürüyüşte, "Cinsiyetçi eğitim istemiyoruz", "Sana kadın kampüslerini açtırmayacağız", "Kampüsler bizimdir bizim kalacak", "Cinsiyetçi eğitim istemiyoruz", "AKP susacak kadınlar konuşacak" sloganları atıldı.

Migros önüne gelen kadınlar, burada açıklama gerçekleştirdi. İktidarın kadın kadın düşmanı politika ve söylemleri nedeniyle kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin arttırdığına dikkat çekilerek, "Biz kadınlar erkek egemenliğine, baskıya ve gericiliği karşı tüm öfkemiz, tüm isyanımızla sokaklardayız" denildi.

Kadınlar, pandemiyi fırsata çevirerek İstanbul Sözleşmesi'ni yürürlükten kaldırmaya çalışan iktidarının şimdi de Kadın Üniversiteleri'ni açmayı hedeflediğini belirtti. İktidarın, eğitimin ticarileşmesi, öğrencilerin ekonomik sorunları, KYK ve yurtların yetersizliği gibi asıl sorunları görmezden geldiği belirtilerek, "Cinsiyet eşitliği ve tacizi önleme mekanizmalarını geliştirmek yerine erkek egemen toplumun taşlarını sağlamlaştırmak için uğraşıyorlar. Biz kadınların toplumsal hayatta yer alabilmesi için bu tür duvarlara ihtiyacı yok. Yalnızca, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, tacizi önleyecek birimler kurulmalı, şiddeti engelleyecek yasalar uygulanmalı, siyasal iktidar, medya ayrımcı tutumundan vazgeçmeli" denildi.

Üniversiteli genç kadınlar, AKP'nin gerici politikalarına, kadınların toplumsal alandan soyutlanmasına boyun eğmeyeceklerini belirtti ve Erdoğan'a seslendi: "Kadınlar Beştepe'den büyüktür. Memleketin dört bir yanından kadınların yükselttiği ses Saray'ın duvarlarını yıkacak. Sana Kadın Üniversiteleri'ni açtırmayacağız."