24 Nisan 2024 Çarşamba

Samsun'da Amazon Kadın ve Yaşam Derneği açıldı

Samsun'un Atakum ilçesinde çak sayıda kadının katılımıyla Amazon Kadın ve Yaşam Derneği açılışı gerçekleştirdi.
Samsun'un Atakum ilçesinde birçok farklı kesimden kadının yanyana gelerek kurduğu Amazon Kadın ve Yaşam Derneği açılışını gerçekleştirdi.
 
Mimar Sinan Mahallesi'nde bulunan dernek binasının açılışına mahalleda oturan kadınların yanı sıra Mor Sarmaşık, Halkevci Kadınlar, kadın muhtar adayları katıldı.
 
BİRBİRİMİZİN SESİ OLMAK İÇİN BURADAYIZ
 
Açılış konuşmasını yapan Amazon Kadın ve Yaşam Derneği Emine Güler, "Kadınlar olarak yaşadığımız tüm sorunlara karşı dayanışma için bir aradayız. Aynı zamanda kadın bilincini yükseltmek, birbirimizin sesi olmak için buradayız" dedi.
 
Kadınların yaşamın her alanında ikinci cins olarak görüldükleri ve baskı altına alındıklarını belirten Güler, "Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı artarak devam ediyor. Uygulanan politikalar bunları destekler biçimde. Birbirimize temas etme olanağımız çok az. Mahallede birçok kadın, yaşlı ve çocuk bakımı yükü altında eziliyor" diye belirtti.
 
Kadınların kendi kişisel gelişimine ayıracakları vakitlerinin elinden alındığını söyleyen Güler, bu derneğin çocukları ile birlikte gelebilecekleri, birçok konu hakkında tartışma ve üretme imkanı elde edecekleri bir yer olacağını dile getirdi.
 
Açılış konuşmasının ardından katılımcı kadınlara Samsun'da bir kadın derneğinin kurulması ile ilgili neler düşündükleri soruldu.
 
GENÇ KADINLAR DERNEĞE AYRI BİR ENERJİ KATACAK
 
Söz alan dernek yönetim kurulu üyesi Ayşegül Çağın, "Burada onlarca kadınla yanyana olmaktan ve bu heyecanı paylaşmaktan mutluyum. Benim gibi öğrenci olan birçok kadın okulda, iş yerinde yaşadıkları sorunları konuşacağı, birlikte atölye ve etkinlik düzenleyeceği bir kurumun olmayışından mutsuzdu. Bu dernek sayesinde hayatın her anında karşılaştığımız sorunlara dair çözüm bulacağımız, toplumsal cinsiyet üzerine tartışıp cins bilincini yükselteceğimiz bir alan olacak." dedi ve genç kadınların derneğe ayrı bir enerji katacağını söyledi.
 
KADINLARIN SANATSAL ANLAMDA GELİŞİM ALANLARI KISITLI 
 
Ardından söz alan Hatice Özgürbuz, kadınların sanatsal anlamda kendisini geliştireceği alanların kısıtlı olduğunu belirterek "Amazon Kadın ve Yaşam Derneği'nden talebim özellikle kadınları konu alan filmlerin gösterimini yaparak üzerine söyleşiler düzenlemek, müzik ve resim kursları açarak kadınların sosyal hayatlarının zenginleştirilmesine yardımcı olacaktır. Hatta çıkan ürünleri sergileyeceği alanlar yaratmak kadınlar üzerine iyi bir etki bırakacaktır" dedi. Özgürbuz, kadın derneği açma fikrini ortaya çıkaran ve öncülüğünü yapan kadınlara teşekkür etti.
 
Dernekte çocuklar için de etkinlikler düzenleneceği belirtildi. Kadınların dernek için neler yapabileceklerini tartıştıkları bölümde ilgili alanlardan mezun olan kadınların sinema, kadın sağlığı ve beden tanıma, fotoğrafçılık ve ahşap boyama atölyeleri yapma kararı alındı.
 
Açılış etkinliği şarkılar eşliğinde kadınların yöresel oyunları ile son buldu.