29 Mart 2024 Cuma

Şahoz Hesen: Türk devleti İdlib'teki çeteleri Efrîn'e çekmek istiyor

AKP/Saray rejimi İdlib'teki çeteleri Efrîn'e çekmek istediğine dikkat çeken PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Efrîn işgalinin İdlib, Halep ve tüm Rojava'yı etkilediğini söyledi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Şahoz Hesen, İdlib başta olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin ANHA'ya konuştu. İdlib'teki gelişmelerin Suriye'deki krizi yeni bir aşamaya sürükleyeceğini belirten Hesen, AKP/Saray rejiminin İdlib'teki kendisine bağlı çeteleri Efrîn, el-Bab ve Cerablus'a taşımak istediğini söyledi.
 
'İDLİB SURİYE İÇİN YENİ DURUMLAR ÇIKARACAK'
 
İdlib'in kentteki çete grupları ve dış devletlerin menfaat savaşları nedeniyle tüm Suriye'yi etkileyen bir kent olduğunu belirten Hesen, "İran bölgedeki gelişmeler için güçlü bir şekilde hazırlık yapmış durumda. Ancak ABD ve İsrail İran'ı Suriye'den çıkarmak istiyor. Hem Rusya ve ABD, hem de Türkiye, İran ve Rusya arasında derin anlaşmazlık ve çatışma bulunuyor. İdlib kentteki çete grupları ve dış devletlerin menfaat savaşları nedeniyle Suriye krizinin kilit noktası haline geldi. Tüm devletler menfaatleri doğrultusunda kentte kazanım elde etmek istiyor. İdlib Suriye'deki krizin çözüm merkezi değildir elbet ancak Suriye'deki sorunlar için yeni aşamayı ortaya çıkaracaktır" değerlendirmesini yaptı.
 
Kuzey Suriye-Rojava'da yıllardır süren mücadelenin tüm Suriye'yi etkilediğini belirten Hesen, "DSG güçleri tarafından başlatılan Rakka'yı Özgürleştirme Hamlesi ile birlikte bölgede dev adımlar atıldı ve önemli gelişmeler yaşandı. Rusya, İran ve Suriye rejimi de Deyr ez Zor ve El-Bûkemal kentlerine yöneldi. İdlib'e yönelik hamle de bu yüzden ertelendi. Ancak bölgedeki tüm çeteler İdlib'te toplanmaya başladı" şeklinde konuştu.
 
'İDLİB'TEKİ ÇETELER TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE'
 
Türk devletinin İdlib'teki çeteleri Efrîn, el-Bab ve Cerablus'a çekmek istediğini vurgulayan Hesen, "Bu çeteler bölgede derin sorunlar çıkaracağı gibi en büyük destekçileri olan Türk devleti için de ayrı bir tehlikedir. Türk devleti ya İdlib'teki tüm çeteleri savaştırarak imha edecek ya da kendisini de bu çete grupları ile birlikte imha edecek" dedi.
 
'EFRÎN'DE BİNLERCİ SİVİL BULUNUYOR'
 
Türk devletinin Efrîn'deki saldırılarında demografik yapıyı değiştirme, kaçırma, katliam ve tecavüz gibi insan haklarını ihlal ettiğine dikkat çeken Hesen, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: "Türk devletinin Efrîn'deki uygulamaları ağır bir insan hakları ihlalidir. Türk devleti Efrîn'de kültür ve toplum katliamı yapmaktadır. Ancak uluslararası devletler bu barbarca uygulamalar karşısında sessizliklerini sürdürmektedir. Halkımız Türk devletinin saldırıları karşısında direnişini sürdürmektedir ancak uluslararası devletler de bu saldırıları görmelidir. Dünya devletleri her gün basına çıkarak İdlib'te binlerce sivilin olduğu uyarısında bulunuyor. Bu devletler Efrîn'de de binlerce sivilin bulunduğunu ve katledildiklerini bilmelidir. Efrîn'de şu an bile binlerce sivil var ve insanlık dışı saldırılara maruz kalıyor. Uluslararası devletlerin Efrîn'deki uygulamalar karşısındaki sessizliği kabul edilir gibi değil. Devletlerin İdlib'teki menfaatleri Efrîn'deki saldırılara göz kapatmalarına neden oluyor. Dünya devletleri kısa sürede Efrîn'deki saldırıları da görmeli ve halkın evlerine dönmesinin önünü açmalıdır. Efrîn'deki çeteler bir an önce çıkarılmalıdır."
 
Efrîn'in varlık ve yokluk meselesi olduğunu vurgulayan Hesen, "Türk devleti Kürt halkının varlığını ve demokratik ulus projesini hedef almaktadır. Herkes bu konudaki sorumluluğunun bilincinde olmalıdır. İdlib'teki durum Efrîn ile yakından ilgilidir. Ancak uluslararası devletler Efrîn'deki işgali gündeme almamaktadır. Efrîn'in İdlib, Halep ve tüm Rojava'yı yakından ilgilendirdiği unutulmamalıdır" dedi.