19 Mayıs 2024 Pazar

Şahoz Hesen: Kürdistan Ulusal Kongresi için zemin oluşmuştur

PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, Kürdistan Ulusal Kongresi'nin gerçekleştirilmesi için gerekli zeminin oluştuğunu söyledi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Şahoz Hesen, ulusal birlik ve Kürt Ulusal Kongresi'nin gerçekleştirilmesinin olanaklarının bulunduğu bir süreçten geçildiğini söyledi.
 
Kürt halkının meşru hak mücadelesinin artık siyasi ve askeri alanda büyük gelişme kat ettiğini söyleyen Hesen, "Kürt halkı çok hassas bir süreçten geçiyor ve artık eskiye göre Ortadoğu'da çok daha belirleyici bir rol oynuyor. Kürdistan Ulusal Kongresi'nin gerçekleştirilmesi için bugün çok daha müsait bir zemin bulunmaktadır" dedi.
 
Kürdistan Ulusal Kongresi'nin Kürdistan'ın dört parçasında da birliğin sağlanması ve devam eden saldırılar karşısında direnilmesi için hayati bir önem taşıdığını söyleyen Hesen, "Kürt halkı yürüttüğü yoğun mücadelesi ile Ortadoğu'da artık önemli bir siyasi güç olmuştur. Bu anlamda ciddi adımlar atılmalıdır. Kürdistan'ın dört parçasında Kürt halkının menfaatleri doğrultusunda çalışmalar yürütülmelidir" şeklinde konuştu.
 
Kürdistan Ulusal Kongresi'nin gerçekleştirilmesinin önündeki engellere dikkat çeken Hesen, şöyle konuştu: "En büyük engel, Kürdistan'ın parçalanmış olmasıdır. Her parti ya da taraf bir parçada farklı siyasi mücadele yürütmektedir. Bu durum Kürt halkının menfaatlerine hizmet etmemektedir. Yine, kimi Kürt tarafları Kürdistan'daki işgalciler ile ilişki kurabilmekte ve ortak olabilmektedir." Hesen, tüm Kürt siyasi oluşum ve tarafların ulusal birlik için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
 
Kürt ulusal birliğinin kurulması için yeterli zeminin sağlandığını vurgulayan Hesen, şöyle devam etti: "Devam eden saldırılar karşısında Kobanê, Şengal ve Güney Kürdistan'da sergilenen direniş, siyasi tarafların birliğini oluşturmasının zeminini hazırladı. Ancak devam eden anlaşmazlıklar, ortak kararların alınmasını engellemektedir."
 
Ulusal Kongre'nin gerçekleştirilmesinin PYD'nin öncelikli amacı olduğunu söyleyen Hesen, "PYD, Rojava'daki Kürt kazanımlarının korunması ve tüm siyasi tarafların birliği için çalışma yürütmektedir" dedi.