3 Mayıs 2024 Cuma

Rojavalı kadınlar 25 Kasım’da mücadeleye çağırdı

Rojavalı kadın örgütleri, 25 Kasım dolayısıyla açıklama yaptı, tüm kadınları mücadeleye çağırdı. 

Rojava - Kuzey ve Doğu Suriye'de faaliyet yürüten kadın örgütleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı, eylem programını açıkladı. 

Aralarında Kongreya Star, Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Süryani kadınların da bulunduğu kadın örgütleri, "Soykırıma ve işgale hayır. Kadınları ve hayatı birlikte koruyalım" sloganıyla başlattıkları hamle için Okuma Parkı’nda basın toplantısı düzenledi.  Ortak açıklama Kürt, Arap ve Süryani dillerinde yapıldı.

Kadın örgütleri, Rojava kadın devriminin kazanımlarına dikkat çekti, tüm dünya kadınlarına birlik çağrısı yaptı. Mirabel kardeşlerin katledilmesinin hatırlatıldığı açıklamada, erkek egemenliğine karşı mücadelenin devam ettiği belirtildi. Açıklamada, şunlar belirtildi: "O cesur kadınların, kadınların özgürlüğü için verdiği mücadele ve direniş bizim için bir ışıktır. Onların davasının peşinden, kararlılıkla, cesaretle ve özgür bir yaşam hedefiyle, kadınların olası kurtuluşuyla hala yürüyoruz. Onların asi ruhları, diz çökmemize izin vermedi. Kana susamış ve zalim erkeğin her darbesiyle Mirabel kardeşlerin ateşi yüreğimizde tutuştu."

IŞİD katliam ve saldırılarına karşı direnen kadınlar, "Savaşın ve şiddetin bu sistemin en etkili ürünü olduğunu biliyoruz. Kadınlar olarak mücadelemiz de erkek savaş politikalarına karşı, barış, huzur ve özgürlük içinde bir yaşam inşa edecektir. Dünyanın dört bir yanında faşizm, diktatörlük ve sahada kadın ve erkeklerin hayatları karalama girişimleri karşısında. Latin Amerika'dan Tunus'a, Türkiye'den Polonya'ya, Suriye'den Hindistan'a, Rusya'dan Irak'a, Lübnan ve Pakistan'a kadınlar, büyük bedellerle haklarını talep etmek için mücadele ediyor" diye belirtti.

Kadınların binlerce yıldır soykırım saldırılarına karşı mücadele ettiği vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Birlikte, baskın erkek sistemini sindirmek için değişim ve mücadele gücünü getirdiler. Kadınlar birlik ve dayanışma içinde sınırı geçip birbirlerinin sesi olabileceklerini ve erkeklerin baskısına karşı birlikte savaşabileceklerini kanıtladılar. Bir kez daha tüm kardeşlerimizi çağırıyoruz; özgürlük mücadelesinin birliği ve evrensel birliği ile bu aşırılıkçı sistemi yenebiliriz. Kadın renginde bir sistem; kadınların zaferi ile kendi içimizde eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barışı inşa edebiliriz. Bu güç, kararlılık ve iradeye sahibiz ve bu yönüyle kendimize inanıyoruz. DAİŞ’in en karanlık gücünü direnişleriyle ortadan kaldıran Kuzey ve Doğu Suriye kadınları olarak her zaman arkanızda duracak ve özgürlük mücadelenizi destekleyeceğiz. ‘Soykırıma ve işgale hayır, kadınları ve hayatı birlikte koruyalım’ şiarıyla 10 Kasım'dan 10 Aralık'a kadar eylemlerimizle var olacağız."